Contracepţia la 20, 30, 40 de ani
La 20 de ani
* La această vârstă, multe persoane nu au un partener stabil. Pentru ele, prezervativul este cea mai bună alegere.
Avantaje: Prezervativul are o eficacitate de aproape 100%, cu condiţia să fie folosit corect. În plus, este singura metodă care te apără şi de bolile cu transmitere sexuală.
Dezavantaje: Latexul din care este făcut se poate rupe. În cazuri rare, poate provoca alergii. În ceea ce priveşte protecţia împotriva virusului HIV, are o rată de eşec de 5 din 100.
* Dacă ai o relaţie stabilă, poţi încerca alte metode de contracepţie, cum ar fi spermicidele. Acestea sunt substanţe chimice care, introduse în vagin înaintea actului sexual, vor imobiliza sau distruge spermatozoizii.
Persoanele care nu agreează prezervativele vor găsi spermicidele ca fiind o metodă contraceptivă mai convenabilă.
Dezavantaje: Spermicidele pot irita mucoasa uterină, favorizează leziunile şi, prin urmare, apariţia unor boli cu transmitere sexuală. Pentru a fi eficiente 100%, ar trebui combinate cu alte metode.
* Mai poţi folosi contraceptivele orale, ca singură metodă de contracepţie. Acestea trebuie să fie luate sub strictă supraveghere medicală, în fiecare zi la aceeaşi oră. Sunt contraindicate celor care suferă de hipertensiune, celor care au exces în greutate sau risc sporit de cancer la sân. Nu ar trebui folosite de femeile care au peste 35 de ani sau de fumătoare.
Reglează ciclul menstrual. Dacă ai chisturi, acestea vor dispărea în timp. Studiile arată că pot preveni cancerul de col uterin.
Contraceptivele care conţin estrogen şi progesteron sporesc cu 40% riscul de a face boli cardiovasculare, afectează venele şi circulaţia sângelui. Favorizează apariţia cheagurilor de sânge, care duc, rar, chiar la deces.
În multe cazuri, pilula creşte valoarea tensiunii arteriale şi a colesterolului „rău“ (LDL). S-a constatat că femeile care o folosesc au un risc mai mare de a face diabet. Unele femei pot dezvolta sterilitate post-contraceptivă. După întreruperea administrării lor, nu mai rămân însărcinate sau au avorturi spontane.
La 30 de ani
* Nefumătoarele care nu au probleme de sănătate majore pot lua pilulele contraceptive până la 35 de ani. De obicei, menstrele sunt regulate la această vârstă. De aceea, se poate apela şi la metoda calendarului. Se evită perioada fertilă (zilele 13-14-15 de la apariţia menstruaţiei şi zilele dinainte şi cele de după perioada fertilă, însumând 10 zile).
Nu există efecte secundare negative.
Are o mare rată de eşec.
*Dacă aveţi copii şi nu vă mai doriţi unul timp de câţiva ani, se poate folosi steriletul, un mic dispozitiv care se introduce în uter.
Este o metodă de lungă durată (de la 5 la 10 ani). Poate fi scos oricând.
Poate da menstruaţii abundente, ceea ce duce la anemie. Ocazional, provoacă inflamaţii care duc la sterilitate.
La 40 de ani
* Dacă alegi ca metodă contraceptivă prezervativele, inelul vaginal sau diafragma, este bine să foloseşti şi un lubrifiant, pentru că, la această vârstă, vaginul se usucă mai uşor.
* Dacă nu doriţi copii, puteţi apela la sterilizare chirurgicală, posibilă în cazul ambelor sexe.
Nu are efecte secundare pe termen lung.
La câteva zile după intervenţia chirurgicală, pot apărea dureri.