Cât de eficientă este metoda coitului întrerupt?
Metoda coitului întrerupt (coitus interruptus) este o metodă de protecţie folosită de multe cupluri pentru evitarea apariţiei unei eventuale sarcini nedorite. Cu câteva clipe înainte de ejaculare, bărbatul îţi retrage penisul pentru a ejacula în exterior, însă nu în apropierea organelor genitale feminine. Specialiştii în domeniu susţinut că metoda nu este una sigură. Chiar dacă ejacularea nu are loc în interiorul vaginului, în timpul actului sexual o cantitate mică de lichid seminal preejaculator poate ajunge în interior.
Avantajele metodei
Metoda coitului întrerupt poate fi folosită cu uşurinţă de către persoanele care nu acceptă alte tipuri de metode de protecţie (în cazul în care femeia doreşte să evite eventualele efecte adverse ale pilulelor anticoncepţionale). Faţă de celelalte metode, aceasta nu implică costuri financiare şi este disponibilă indiferent de situaţie. Într-o anumită măsură, metoda coitului întrerupt îşi poate dovedi eficienţa pe termen scurt, în cazul în care ambii parteneri sunt experimentaţi din acest punct de vedere.
Nu previne bolile cu transmitere sexuală
Metoda coitului întrerupt nu numai că nu are eficienţă maximă, însă nici nu previne bolile cu transmitere sexuală. Lichidul preejaculator poate transmite o eventuală infecţie unuia dintre parteneri. Metoda este considerată ca fiind mai mult una dintre opţiunile de planning familial, decât una de contracepţie. Iar acest lucru se datorează ratei de eficienţă scăzută pe care o prezintă. Şansele apariţiei unei sarcini sunt mult mai mari decât în cazul altor metode de protecţie, cum ar fi prezervativul, steriletul, pilulele anticonceţionale etc. În plus, metoda retragerii presupune întreruperea bruscă a actului sexual. Întreruperea actului poate duce la reducerea plăcerii sexuale pentru ambii parteneri. O reacţie întârziată din partea partenerului poate duce şi la apariţia unei sarcini nedorite.
Sfat: Pentru alegerea unei metode de protecţie eficiente, cel mai indicat este ca femeia să ceară sfatul unui specialist. După efectuarea în prealabil a unui control, medicul gincolog poate îndruma, în funcţie de fiecare pacient în parte, către o anumită metodă de protecţie.