Cât de eficientă este metoda coitului întrerupt?

1 2 jpg jpeg

Metoda coitului ├«ntrerupt (coitus interruptus) este o metod─â de protec┼úie folosit─â de multe cupluri pentru evitarea apari┼úiei unei eventuale sarcini nedorite. Cu c├óteva clipe ├«nainte de ejaculare, b─ârbatul ├«┼úi retrage penisul pentru a ejacula ├«n exterior, ├«ns─â nu ├«n apropierea organelor genitale feminine. Speciali┼čtii ├«n domeniu sus┼úinut c─â metoda nu este una sigur─â. Chiar dac─â ejacularea nu are loc ├«n interiorul vaginului, ├«n timpul actului sexual o cantitate mic─â de lichid seminal preejaculator poate ajunge ├«n interior.

Avantajele metodei

Metoda coitului ├«ntrerupt poate fi folosit─â cu u┼čurin┼ú─â de c─âtre persoanele care nu accept─â alte tipuri de metode de protec┼úie (├«n cazul ├«n care femeia dore┼čte s─â evite eventualele efecte adverse ale pilulelor anticoncep┼úionale). Fa┼ú─â de celelalte metode, aceasta nu implic─â costuri financiare ┼či este disponibil─â indiferent de situa┼úie. ├Äntr-o anumit─â m─âsur─â, metoda coitului ├«ntrerupt ├«┼či poate dovedi eficien┼úa pe termen scurt, ├«n cazul ├«n care ambii parteneri sunt experimenta┼úi din acest punct de vedere.

Nu previne bolile cu transmitere sexual─â

Metoda coitului ├«ntrerupt nu numai c─â nu are eficien┼ú─â maxim─â, ├«ns─â nici nu previne bolile cu transmitere sexual─â. Lichidul preejaculator poate transmite o eventual─â infec┼úie unuia dintre parteneri. Metoda este considerat─â ca fiind mai mult una dintre op┼úiunile de planning familial, dec├ót una de contracep┼úie. Iar acest lucru se datoreaz─â ratei de eficien┼ú─â sc─âzut─â pe care o prezint─â. ┼×ansele apari┼úiei unei sarcini sunt mult mai mari dec├ót ├«n cazul altor metode de protec┼úie, cum ar fi prezervativul, steriletul, pilulele anticonce┼úionale etc. ├Än plus, metoda retragerii presupune ├«ntreruperea brusc─â a actului sexual. ├Äntreruperea actului poate duce la reducerea pl─âcerii sexuale pentru ambii parteneri. O reac┼úie ├«nt├órziat─â din partea partenerului poate duce ┼či la apari┼úia unei sarcini nedorite.

Sfat: Pentru alegerea unei metode de protecţie eficiente, cel mai indicat este ca femeia să ceară sfatul unui specialist. După efectuarea în prealabil a unui control, medicul gincolog poate îndruma, în funcţie de fiecare pacient în parte, către o anumită metodă de protecţie.