Tratamente naturiste cu iederă
Terapiile cu iederă sunt benefice pentru organism datorită compoziţiei complexe a plantei, care conţine numeroase substanţe bogate în principii active: betacaroten, zaharuri, saponine, extrogeni (substanţe care stimulează producerea de hormoni feminini), iod, uleiuri eterice, săruri minerale, acid cafeic. „ Iedera este un valos remediu indicat de terapeuţi pentru efectul antiseptic şi expectorant (în afecţiunile aparatului respirator), antiinflamator, depurativ, antibacterian şi antiparazitar", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Planta se foloseşte sub formă de decoct simplu şi decoct dublu (patru linguri la 1 litru de apă), de cataplasmă şi de tinctură, respectându-se dozele indicate de terapeut pentru a evita reacţiile alergice.
Iată ce afecţiuni poţi trata cu iederă!
Tratamente naturiste cu iederă: tuse
Pentru tusea rebelă, este de ajutor decoctul simplu de iederă. Astfel, două linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de iederă, se fierb într-o cană de 250 ml cu apă, după care se strecoară. Doza zilnică este de două-trei ceaiuri, până la ameliorarea simptomelor.
Datorită acţiunii antispastice şi expectorante, iedera calmează tusea şi fluidifică expectoraţia.
Tratamente naturiste cu iederă: bronşită
Acelaşi tratament vine şi în ajutorul bolnavilor de bronşită, dacă aceştia vor bea câte trei căni de decoct de iederă pe zi şi, pentru a grăbi însănătoşirea, vor completa tratamentul cu trei ceaiuri de isop, de cimbru, de podbal sau de muguri de plop negru.
Tratamente naturiste cu iederă: reumatism
Pentru calmarea durerilor reumatice şi pentru a le reda mobilitatea, suferinţa acestor bolnavi poate fi ţinută în frâu cu ajutorul compreselor cu decocot sau cu tinctură de iederă.
Decoctul se prepară din trei linguri de frunze de iederă care se fierb în 200 ml de apă, un interval de zece minute. În ceaiul obţinut se umezeşte o bucată de pânză de bumbac care se aplică pe zona dureroasă.
În cazul tratamentului cu tinctură de iederă, compresa se umezeşte cu 30 de picături de tinctură care se diluează cu 20 de linguri de apă şi se păstrează pe locul dureros timp de 30 de minute. Acest remediu calmează durerea şi ajută la eliminarea inflamaţiei.
Tratamente naturiste cu iederă: vindecarea fracturilor
Persoanele care au suferit fracturi pot beneficia de efectul cataplasmelor cu frunze de iederă fierte. Pe locul accidentat se aplică zilnic câte trei cataplasme preparate dintr-un strat mai gros de frunze fierte de iederă.
S-a constatat că acest tratament consolidează osul fracturat şi grăbeşte vindecarea fracturii.
Tratamente naturiste cu iederă: celulită şi vergeturi
Iedera este unul dintre cele mai populare ingrediente din cremele anticelulitice şi împotriva vergeturilor. Cataplasmele cu iederă ajută ajută la eliminarea apei din ţesuturi, destinde tegumentul şi redă elasticitatea pielii.
Se prepară un decoct punând 400 g de plantă la 2 litri de apă clocotită într-un vas emailat. Se lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute, la foc mic, apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă încă 30 de minute.
În decoctul călduţ se înmoaie o compresă şi se pune pe zonele afectate. Compresele se schimbă la un interval de 30 de minute, iar tratamentul trebuie să dureze timp de 3-4 ore, de 2-3 ori pe săptămână.
Tratamente naturiste cu iederă: tonifierea sânilor
Iedera are efecte benefice extraordinare asupra pielii, tratamentul extern fiind recomandat pentru sânii lipsiţi de tonus sau flasci.
Se pun 2-3 pumni de frunze uscate de iederă în 0,5 litri de apă şi se lasă la macerat câteva ore, după care se filtrează, punându-se extractul lichid deoparte.
Planta rămasă se fierbe la foc mic într-un litru de apă timp de 3 ore, după care se lasă la răcit şi se filtrează. Se combină apoi maceratul cu extractul lichid, iar preparatul rezultat se aplică pe sâni prin comprese reci. Acestea se menţin 30-60 de minute.
Tratamentul se repetă la fiecare două zile, timp de o lună. Rezultatele vor fi uimitoare.