Tehnologie de mare precizie în cancer

1 gamma knife jpg jpeg

Tehnologia Gamma Knife Icon ajută în cazul tumorilor cerebrale şi altor afecţiuni grave. Pe lângă tumori cerebrale, Gamma Knife poate fi folosit şi în alte afecţiuni.

Cuţitul Gamma (Gamma Knife) - folosit în lume încă din 1968 pe un număr tot mai mare de pacienţi cu diverse indicaţii - nu este în realitate... un cuţit. Este o tehnică de tratament ce utilizează tehnologie de ultimă oră în locul unui bisturiu, direcţionând raze gamma cu mare precizie spre o zonă ţintă din interiorul craniului, într-o singură sesiune. Razele gamma au un efect puternic, dar sigur, asupra zonei bolnave, datorită unor tehnici avansate de imagistică şi planificare. Aşadar, vorbim despre radiochirurgia Gamma Knife, o formă de radioterapie cu precizie chirurgicală, dar fără problemele asociate chirurgiei, precum sângerarea, riscul de infecţie sau recuperarea la terapie intensivă.

„Tehnologia avansată a procedurii Gamma Knife face posibilă tratarea tumorilor cerebrale fără sângerări şi fără durere, fără operaţii deschise, astfel încât pacientul se poate întoarce acasă în aceeaşi zi. Gamma Knife Icon, modelul de ultimă oră al cuţitului Gamma, ce este caracterizat ca fiind standardul de aur în radiochirurgie, scurtează procesul de tratament pentru tumorile cerebrale, fără durere şi fără chirurgie deschisă, oferind medicilor precizie, siguranţă şi flexibilitate. Programul său computerizat avansat ne ajută în planificarea tratamentului. Tehnologia Icon concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct ţintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantităţi mari de energie asupra ţesuturilor care trebuie tratate. Pacienţii sunt treji în timp procedurii care poate dura între 15 minute şi 2 ore, în funcţie de dimensiuena tumorii şi de cantitatea de radiaţii ce trebuie livrată. Putem vorbi cu ei în timpul tratamentului prin intermediul unor boxe şi unui microfon şi îi urmărim constant cu ajutorul unui monitor. Probabilitatea apariţiei unei reacţii a ţesutului sănătos înconjurător datorită energiei radioactive folosite este 1-2 % şi majoritatea dintre acestea sunt temporare”, explică medicul Koray Ozdunam, specialist în neurochirurgie la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

Cât despre rezultatele radiochirurgiei cu cuţit Gamma, ele pot fi observate oricând de la câteva luni la câţiva ani mai târziu. Timpul necesar pentru ca aceasta să aibă efect diferă în cazul fiecărei boli. În cadrul monitorizării pacienţilor, se efectuează examene cu teste precum RMN şi angiografie, la frecvenţa recomandată de medic. Ţelul radiochirurgiei cu cuţit Gamma este controlarea creşterii tumorii, ceea ce înseamnă că tumoarea nu creşte în dimensiune sau scade în dimensiune în timp.

Termenul de radiochirurgie a fost introdus lumii medicinei de către neurochirurgul elveţian Lars Leksell şi face referire la procesul de direcţionare a unor numeroase raze radioactive cu energie scăzută ce nu vătămează ţesutul cerebral din zona bolnavă din cadrul craniului, ci alterează acest ţesut, concentrându-se pe punctul bolnav şi eliberând o doză ridicată de radiaţii doar în acel punct. La început, în anii ’70 era utilizată în foarte puţine centre din lume dar, pe măsură ce beneficiile sale terapeutice au fost confirmate, sfera sa de utilizare s-a lărgit. Astăzi, Cuţitul Gamma este folosit în sute de centre medicale din jurul lumii. Conform statisticilor din 2012, circa 600.000 de pacienţi cu o mare varietate de boli cerebrale au fost trataţi cu cuţitul Gamma. Nu există nici un alt dispozitiv în acest domeniu care se poate apropia de precizia Cuţitului Gamma şi care să fi ajutat aşa de mulţi oameni. Iar probabil până în 2022 numărul lor s-a dublat, dacă nu chiar triplat.

Pe lângă tumori cerebrale, Gamma Knife poate fi folosit şi în alte afecţiuni.

“Boli care afectează oasele, vasele de sânge, nervii, ochii, pielea şi alte ţesuturi din proximitatea creierului. În plus, pe lângă utilizarea sa predilectă în tumori cerebrale maligne date de cancerele metastazate, Gamma Knife este aplicat în tratamentul tumorilor cerebrale benigne, al malformaţiilor arteriovenoase (MAV/înnodarea anormală a vaselor de sânge din creier), pentru afecţiunile funcţionale cum sunt boala Parkinson, în nevralgia trigeminală şi tumorile intraoculare”, precizează expertul ACIBADEM.

Specialiştii spun că avantajele tehnologiei Gamma Knife Icon sunt remarcabile. Printre altele, elimină necesitatea unei intervenţii deschise în multe cazuri de tumori cerebrale, eectele secundare în urma procedurii sunt reduse, nu implică anestezie generală, nu este necesară o perioadă de recuperare, iar cantitatea de radiaţii la care este expus ţesutul sănătos al creierului este minimă.

Citeşte şi: Mituri despre cancerul de colon. Poţi avea boala fără a avea simptome?