Te doare spatele? Iată când trebuie să mergi la medic!
Durerea de spate poate apărea la nivelul oricărei regiuni a coloanei vertebrale. Frecvente sunt cele din zona lombară, întrucât aceasta suţine cea mai mare parte a greutăţii din partea superioară.
Una dintre cele mai frecvente tipuri de dureri este cea de spate. Statisticile aproape 90% dintre oameni au o durere de spate cel puţin o dată de-a lungul vieţii.
Spatele este o structură complexă, în componenţa căreia intră oasele, articulaţiile, muşchii, ligamentele şi tendoanele. Rolul lui este de a sprijini poziţia verticală şi de a permite deplasarea sau mobilitatea. Structura osoasă este reprezentată de coloana vertebrală, care este o tijă formată prin suprapunerea de vertebre legate prin discul intravertebral. Canalul vertebral adăposteşte măduva spinării şi nervii spinali.
Durerile de spate sunt clasificate după mai multe criterii.
- În funcţie de frecvenţa apariţiei lor pot fi: dureri de spate ocazionale (sunt cele acute, care durează până la cel mult 6 luni, şi sunt cauzate, printre altele, de fracturi, poziţie incorectă, efort intens) sau cronice (durează peste 6 luni sau dincolo de punctul de vindecare a ţesuturilor).
- În funcţie de localizare, durerile de spate sunt împărţite în: cele de la zona coccisului (apar mai ales în sarcină, la menopauză, în obezitate, spondilită, după şezutul prelungit), lombare (localizate sub ultima vertebră unde se ataşează coastele, care susţine cea mai mare parte a greutăţii corpului), toracice (în zona toracelui), cervicale (în zona cefei).
- În funcţie de originea lor, durerile pot fi: musculare (cauzate de efort, poziţie incorectă), nervoase (apărute în urma tasării unui nerv), articulare (afectarea discurilor vertebrale) sau osoase (precum cele din osteoporoză).
DUREREA LOMBARĂ este resimţită ca un disconfort ascuţit, care poate fi agravat de statul în picioare. Poate fi înţepătoare şi uneori prelungeşte în zona picioarelor. Poate fi ameliorată în timpul mersului pe jos. Litiaza renală, întinderile musculare, boala degenerativă a discului intervertebral, spondiloza sau traumele pot cauza durerile de spate joase.
DUREREA DIN ZONA TORACICĂ afectează partea de mijloc a spatelui şi mai poate fi însoţită şi de amorţează şi furnicături. Poate să apară pe fondul existenţei unor boli (artrită, osteoporoză, afecţiuni pulmonare, scolioză), a inflamaţiei sau a posturii incorecte.
DUREREA DE SPATE CERVICALĂ apare în zona dintre baza craniului şi partea superioară a umerilor. Poate induce imobilitatea capului şi uneori determină apariţia migrenelor. Mai poate fi însoţită de furnicături, amorţeală şi slăbiciune la nivelul picioarelor.
Când trebuie consultat medicul
În general, durerile de spate se ameliorează după câteva zile, cu ajutorul unor remedii sau tratamente disponibile fără reţetă. În anumite situaţii, este nevoie de prezentarea la doctor, mai ales că poate fi vorba de urgenţe medicale. Megi la un specialist dacă:
- Durerea de spate se menţine câteva săptămâni
- Se înrăutăţeşte şi nu se observă ameliorare după odihnă
- Este resimţită şi la nivelul picioarelor, sub genunchi
- Cauzează slăbiciune sau incontinenţă urinară ori fecală, amorţeli; este însoţită de furnicături în zona coapselor, organelor genitale sau a anusului
- Apare concomitent cu febra, inflamaţia sau umflăturile în zona spatelui, pierdere în greutate.
Citeşte şi: Hernia de disc: cauze, simptome, tratament