Suferi de insomnie? E posibil sa ai lipsa de vitamine!

1 2 jpg jpeg

Chiar daca iti incepi ziua cu o ceasca de cafea, in jurul pranzului te simti obosit, iar seara, dupa ce adormi, te trezesti si nu mai reusesti sa pui geana pe geana? De vina pot fi lipsa unor nutrimenti din organsim.

Oamenii de stiinta spun ca un somn de calitate si o alimentatie echilibrata merg mana in mana. Uneori, ciclurile noastre de somn sunt date peste cap din cauza alegerilor nutritionale nesanatoase pe care le luam in viata de zi cu zi. Manancam pe fuga, mai ales alimente procesate, si astfel privam organismul de substantele nutritive de care are nevoie ca sa functioneze corespunzator. 

 

1.Vitamina D

Intr-o meta-analiza publicata de Centrul International pentru Inginerie Genetica si Biotehnologie, oamenii de stiinta au constatat ca deficitul de vitamina D este asociat cu un risc mare de tulburari de somn. Printre alimentele bogate in vitamina D se numara ouale, somonul, tonul si ciupercile. 

 

2. Vitamina E

Un studiu din 2011 privind efectul neuroprotector al vitaminei E a aratat ca aceasta poate preveni aparitia problemelor de memorie induse de deprivarea somnului. In plus, vitamina E este un antioxidant puternic - protejeaza tesutul de actiunea radicalilor liberi si joaca un rol important in imbatranirea sanatoasa. De asemenea, ajuta la intarirea sistemului imunitar si este implicata in formarea globulelor rosii. Semintele de floarea-soarelui, migdalele si uleiul de germeni de grau sunt alimente care contin vitamina E.

3. Complexul de vitamine B

Unele cercetari arata ca vitaminele B3, B5, B6, B9 si B12 ajuta la reglarea aportului de triptofan, un aminoacid, care, la randul sau, ajuta organismul sa produca melatonina. Melatonina este hormonul responsabil de reglarea mai multor functii biologice din organism, inclusiv a somnului. Din dieta nu ar trebui sa-ti lipseasca alimentele bogate in vitaminele din complexul B: cerealele integrale, carnea, fructele si legumele.

 

4. Calciu si magneziu

Aceste doua minerale sunt adesea recomandate impreuna inainte de somn, deoarece ambele joaca un rol important in relaxarea corpului. Specialistii spun ca lipsa de calciu si de magneziu duce la un somn cu intreruperi. Calciul, alaturi de triptofan, produce melatonina si controleaza ceasul organismului - ciclurile somn-veghe.  Insomnia cronica este unul dintre simptomele initiale ale deficientei de magneziu. O dieta bogata in alimente cu frunze verzi, nuci si seminte asigura aportul zilnic necesar de calciu si magneziu.

5. L-teanină

Este un aminoacid care se gaseste in frunzele de ceai - in special ceaiul verde - si unele tipuri de ciuperci. Acesta stimuleaza unele substante chimice din creier (cum ar fi dopamina si serotonina) care regleaza somnul. Specialistii spun ca L-teanina ajuta la inducerea somnului si la accelerarea timpului necesar pentru a adormi si chiar imbunatateste calitatea somnului. 

6. Fier

Un nivel scazut de fier este asociat cu oboseala accentuata si cu tulburari de somn. Carnea de vita, de pui si de curcan, stridiile, fasolea, lintea, tofu, cartofii copti, legumele cu frunze verzi, precum spanacul, toate sunt bogate in fier. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Prin urmare, suplimentele de fier se consuma cu suc de mere sau de portocale!

7. Melatonină

Melatonina este un hormon natural, produs de catre glanda pineala si este implicata in reglarea ritmului circadian. Daca intampini dificultati in a dormi, suplimentele de melatonina pot fi de ajutor. 

Citeste si: