Vitamine de care ai nevoie pentru o piele de invidiat

1 vitamine piele jpg jpeg

O piele sănătoasă şi frumoasă nu este doar rezultatul unor gene bune şi al unei îngrijiri corecte, ci, mai ales, al unei alimentaţii sănătoase. Factorii poluanţi la care suntem expuşi zilnic, stresul şi agitaţia îşi pun amprenta asupra aspectului pielii. De aceea, alimentaţia joacă un rol important în menţinerea sănătăţii pielii. Iată cele mai bune 4 vitamine pentru o piele frumoasă şi sănătoasă.

Vitamina D ajută regenerarea celulară

Expunerea la soare pe perioade îndelungate şi fără aplicarea unei creme de protecţie împotriva razelor UV dăunează pielii. Dar, atâta timp cât te expui la soare după prânz şi foloseşti o cremă de protecţie cu SPF mare (minim 30), soarele îţi poate aduce o mulţime de beneficii, printre care aportul necesar de vitamina D. Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, fiind unul dintre cei 24 de micronutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Aceasta este produsă în mod natural de organism, atunci când ne expunem la soare. Aportul de vitamina D diferă de la anotimp la anotimp, cel mai mare aport fiind vara, dar şi zilele însorite din celelalte anotimpuri. Vitamina D este esenţială în procesul de regenerare celulară şi poate ajuta în tratarea diferitelor afecţiuni ale pieli, precum psoriazisul. De asemenea, pe lângă expunerea regulată la soare, îţi poţi asigura necesarul zilnic de vitamina D şi prin consumul de: iaurt, cereale integrale, somon, cod şi suc natural de portocale fortificat. Necesarul zilnic de vitamina D al unei persoane adulte este de 600 UI/zi.

Vitamina C previne îmbătrânirea prematură

Vitamina C este apreciată pentru efectele sale antioxidante şi pentru rolul pe care îl are în stimularea producţiei de colagen. Acesta este unul dintre ingredientele preferate ale producătorilor de creme şi seruri antiîmbătrânire. De asemenea, graţie proprietăţilor antioxidante, reduce riscul de dezvoltare al cancerului de piele. De altfel, poţi lua suplimente pe bază de vitamina C, înainte de a te expune la soare, pentru a spori efectele cremei de protecţie solare. Vitamina C se regăseşte, în mod natural, în citrice, broccoli, căpşuni şi ardei. Cantitatea zilnică de vitamina C variază între 80-120 mg, în funcţie de vârstă, greutate şi sex.

Vitamina E previne inflamaţiile pielii

La fel ca vitamina C, vitamina E are acţiune antioxidantă şi previne inflamaţiile. De asemenea, cremele de protecţie solară, îmbogăţite cu vitamina E reduc efectele nocive ale razelor UV, prevenid apariţia arsurilor şi a petelor. Vitamina E este produsă în mod natural de organism, prin sebum. În concentraţie obişnuită, sebumul nu cauzează probleme ale pielii, ci previne apariţia pielii uscate. Vitamina E se găseşte în seminţe de floarea-soarelui, migdale şi alune de pădure. Doza zilnică de vitamina E recomandată unui adult este de 15 mg.

Vitamina K ajută în procesele de vindecare a rănilor

Vitamina K are rol în coagularea sângelui, fiind, totodată, esenţială în vindecarea rănilor, vănătăilor şi zonelor afectate de intervenţiile chirurgicale. Cremele îmbogăţite cu vitamina K sunt prescrise pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale, pentru a reduce umflăturile pielii şi vânătăile. Aportul zilnic de vitamina K, recomandat unui adult este de 90-120 mg pe zi. În surse naturale, vitamina K se găseşte în salată verde, spanac, varză şi fasole verde. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Florida, deficitul de vitamina K este rar.

Citeşte şi: Vrei o piele îngrijită? Iată ce trebuie să faci seara!

Atenţie la excese!

Suplimentele alimentare pe bază de vitamine şi minerale trebuie luate conform recomandărilor medicale, respectându-se dozele indicate. În cazul în care apăr stări de rău, se recomandă consultarea unui medic specialist.

Anca-Teodora Popa

Sursă:

https://www.healthline.com/health/4-best-vitamins-for-skin