Blonda/Netflix: care erau problemele de sănătate ale lui Marilyn Monroe

Pelicula „Blonda/Blonde“, regizată de Andrew Dominik, cu Ana de Armas în rolul lui Marilyn Monroe, lansată recent, a avut un mare succes, fiind una dintre cele mai vizionate producţii de pe platformă.

image

Bipolară şi insomniacă

În ciuda succesului pe care l-a avut „Blonda”, filmul a avut şi câteva critici. Este o ocazie de a vorbi şi despre adevăratele problemele de sănătate şi despre tulburările pe care le-a înfruntat Marilyn Monroe de-a lungul vieţii.

În cartea despre vedetă scrisă de Lois Banner, „Marilyn: The Passion and the Paradox”, sunt prezentate problemele pe care aceasta le-a avut. Potrivit lui Banner, Marilyn Monroe a avut numeroase deficienţe. „Suferea de dislexie şi avea bâlbâieli mai grave decât se credea. Toată viaţa a fost chinuită de vise cu monştri şi cu vrăjitoare, care i-au întreţinut insomnia constantă. Era bipolară şi adesea se separa de realitate”, potrivit lui Lois Banner citat de santemagazine.fr.

Boală psihică, tulburarea bipolară se manifestă prin schimbări de dispoziţie, cu alternări de episoade de excitare (sau maniacale) cu cele depresive. Fostul soţ al actriţei, Arthur Miller, a descris această tulburare a actriţei astfel: „Şi-a dorit întotdeauna să trăiască la vârf, în impulsul permanent al unui crescendo”.

În ciuda faptului că era dislexică şi avea tulburare bipolară, Marilyn avea un IQ de 163 şi scria poezii, potrivit cărţii „Marilyn: The Passion and the Paradox”.

Marilyn Monroe a avut şi enometrioză

Pentru a-și calma anxietatea și insomnia, Marilyn lua barbiturice, amfetamine și alcool. Dar un alt motiv o împingea să ia aceste substanțe, după cum explică Lois Banner: „Avea dureri groaznice în timpul menstruaţiei, deoarece suferea de endometrioză”.

Endometrioza este o afecţiune inflamatoare benignă caracterizată prin prezenţa de ţesut intern al uterului (endometru) în afara cavităţii uterine, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, al peritoneului pelvin şi intestinelor, mai rar fiind vorba de localizare cerebrală sau pulmonară.

Endometrioza este una dintre cauzele infertilităţii. Marilyn a avut mai multe pierderi de sarcină şi, deşi a făcut diverse operaţii, nu s-a reuşit tratarea endometriozei de care suferea.

Potrivit lui Banner, Marilyn era chinuită de gândul că nu poate avea copii, considerând că „este ceva în neregulă cu ea”.

Conform lui Norman Rosten, prietenul şi confidentul lui Marilyn, neputinţa de a avea copii a fost ca un „pumnal la adresa ego-ului ei”, mai ales că vedeta era considerată zeiţa iubirii şi femeia supremă. Se simţea neiubită şi blestemată de univers. De altfel, endometrioza mai este considerată şi boala femeilor neiubite.

Vezi şi: Care este băutura pe care regele Charles al III-lea o consumă zilnic