Tulburarea bipolar─â: ce o poate declan╚Öa ╚Öi cum poate fi ╚Ťinut─â sub control

tulburare9 jpg

Tulburarea bipolar─â sau tulburarea maniaco-depresiv─â este definit─â de fluctua╚Ťia st─ârii emo╚Ťionale ╚Öi se caracterizeaz─â prin alternan╚Ťa episoadelor  de dispozi╚Ťie crescut─â de tip (hipo)maniacal ╚Öi episoade depresive, ╚Öi perioade de normalitate (eutimie). Exist─â ╚Öi a╚Öa numitele st─âri mixte, ├«n care se amestec─â elementele depresive cu elemente de euforie sau iritabilitate.

ÔÇťCu to╚Ťii experiment─âm varia╚Ťii ale st─ârii emo╚Ťionale, cu perioade de bun─â dispozi╚Ťie ╚Öi  ├«ncredere ├«n for╚Ťele proprii ╚Öi perioade de triste╚Ťe, de multe ori chiar pe parcursul aceleia╚Öi zile; sunt normale. La pacien╚Ťii cu tulburare bipolar─â, ├«ns─â, aceste oscila╚Ťii sunt ample, extreme, at├ót ├«n sens pozitiv - mania, cu varianta mai soft, hipomania -  c├ót ╚Öi ├«n sens negativ ÔÇô depresiaÔÇŁ, spune psihologul Laura Cr─âciun.

Tulburarea bipolar─â include mai multe tipuri de diagnostice:

ÔÇťTulburarea bipolar─â I se define╚Öte prin episoade maniacale sau mixte care se manifest─â pe o perioad─â de cel pu╚Ťin 7 zile, cu manifestare sever─â a simptomatologiei, persoana are nevoie de ├«ngrjire imediat─â ├«n spital. De regul─â, apar ╚Öi episoade depresive  sau hipomaniacale care dureaz─â cel pu╚Ťin dou─â s─âpt─âm├óni.

Tulburarea bipolar─â II se manifest─â prin cel pu╚Ťin un episod depresiv major ╚Öi un episod hipomaniacal, dar niciun episod maniacal.

Tulburarea ciclotimic─â este mai pu╚Ťin sever─â, av├ónd perioade alternante de hipomanie ╚Öi depresie moderat─â.

Tulburarea bipolar─â f─âr─â alt─â specifica╚Ťie este folosit─â pentru a descrie condi╚Ťiile ├«n care o persoan─â prezint─â elemente de bipolaritate, care ├«ns─â nu satisfac criteriile pentru nicio tulburare bipolar─â specificat─âÔÇŁ.

Care pot fi cauzele și factorii de risc

├Än prezent, nu se cunosc complet cauzele care duc la declan╚Öarea tulbur─ârii bipolare, dar sunt c├ó╚Ťiva factori implica╚Ťi care pot duce la o vulnerabilitate mai mare ├«n cazul anumitor persoane.

ÔÇťFactorii genetici - istoricul familial de tulburare bipolar─â reprezint─â unul din factorii de risc cei mai constan╚Ťi ╚Öi puternici. Riscul de a dezvolta o tulburare bipolar─â este de 10 ori mai mare dec├ót atunci c├ónd este afectat─â o rud─â de gradul I.

Factorii biologici - mai multe studii au ar─âtat c─â un alt factor de risc poate fi o modificare la nivel chimic al neurotransmi╚Ť─âtorilor, ├«n depresie se observ─â o sc─âdere a nivelului de noradrenalin─â ╚Öi serotonin─â, ├«n timp ce ├«n manie nivelurile de noradrenalin─â sunt ridicate.

Factorii de risc - stres la un nivel ridicat pe o perioad─â mai lung─â de timp, apari╚Ťia unui eveniment traumatic - pierderea unei persoane apropiate, abuz de alcool sau droguri, abuz sexual, alte afec╚Ťiuni medicaleÔÇŁ, mai spune specialistul de clinica Neuroaxis.

Care pot fi semnele dup─â care poate fi depistat─â

De regul─â, tulburarea bipolar─â se diagnosticheaz─â ├«n perioada adolescen╚Ťei t├órzii sau la ├«nceputul maturit─â╚Ťii. Simptomele pot ap─ârea ╚Öi ├«n perioada copil─âriei sau pentru prima dat─â atunci c├ónd o femeie este ├«ns─ârcinat─â sau dup─â na╚Ötere.

ÔÇťDebutul de obicei este brusc ╚Öi se manifest─â prin schimbarea dispozi╚Ťiei de la episoade (hipo)maniacale, de euforie exacerbat─â, emo╚Ťii neobi╚Önuit de intense, comportamente necaracteristice, schimb─âri ale tiparelor de somn, p├ón─â la episoade depresive. ├Än timpul unui episod, simptomele se manifest─â cea mai mare a parte a zilei ╚Öi pot dura de la c├óteva zile p├ón─â la dou─â s─âpt─âm├óni.

Episodul maniacal sau hipomaniacal (mai pu╚Ťin intens) se manifest─â printr-o stare de euforie excesiv─â sau iritabilitate extrem─â. Se consider─â episod maniacal atunci c├ónd alterarea dispozi╚Ťiei este suficient de sever─â pentru a provoca o deteriorare semnificativ─â ├«n func╚Ťionarea social─â sau profesional─â. Persoana necesit─â spitalizare pentru a nu provoca v─ât─âmarea celorlal╚Ťi sau auto-v─ât─âmarea.

De ce este caracterizat─â:

- de un mod de a se sim╚Ťi excesiv de bun─â, manifest├ónd o stim─â de sine ridicat─â,   iluzii de grandoare, expansiv. ├Äncrederea poate cre╚Öte p├ón─â la delir de grandoare, persoana s─â simt─â c─â are leg─âturi cu divinitatea

- iritabil, veștile rele sau chiar tragediile nu pot schimba această stare de bine

- euforia se poate schimba rapid în iritare sau furie

- nevoie redusă de somn, în jur de trei ore de somn pe noapte

- tendin╚Ťa de a vorbi mai mult dec├ót de obicei, vorbit cu voce tare, discurs greu de ├«ntrerupt, alert

- fuga de idei, capacitate de judecată superficială, consideră că știe tot

- agita╚Ťie psihomotorie

- comportament riscant sau judecat─â slab─â

- creșterea libidoului, dezinhibat sexual

- pot ap─ârea ╚Öi elemente facultative, cum ar fi: idei delirante de supraestimare, de putere, idei de persecu╚Ťie, urm─ârire, manifest─âri halucinatorii.

Episodul depresiv se manifestă printr-un sentiment de vid interior și pierderea interesului și plăcerii pentru orice activitate. Afectează persoana din punct de vedere clinic, cât și în sfera socio-profesională.

Se caracterizeaz─â prin:

- sentiment de triste╚Ťe intens

- pierderea interesului sau pl─âcerii pentru activit─â╚Ťile de care persoana s-a bucurat c├óndva

- sentimente de lips─â de valoare sau de vinov─â╚Ťie

- agita╚Ťie sau lentoare psihomotorie

- lipsa capacit─â╚Ťii de concentrare

- insomnie sau hipersomnie

- modific─âri de apetit

- g├ónduri recurente de moarte sau suicid, idea╚Ťie suicidar─â recurent─â f─âr─â un plan clar sau tentativ─â de suicid, ori planificarea unui suicid.

├Än episodul mixt se amestec─â simptomele de tip maniacal cu cele de tip depresiv. Se caracterizeaz─â prin schimbarea brusc─â a dispozi╚Ťiei, iar persoana poate tr─âi ├«n decursul unei zile ambele st─âriÔÇŁ, mai spune psihologul Laua Cr─âciun.

Se poate vindeca?

Tulburarea bipolar─â este o afec╚Ťiune care se manifest─â pe tot parcursul vie╚Ťii, nu se poate vindeca complet, dar urm├óndu-se tratamentele existente se pot ob╚Ťine perioade de stabilitate prelungite.

ÔÇťTratamentele utilizate  se concentreaz─â ├«n mod conven╚Ťional pe stabilizarea acut─â ├«n  care scopul este de a aduce persoana dintr-un episod maniacal sau depresiv la o  dispozi╚Ťie eutimic─â (stabil─â), ├«n care obiectivele sunt prevenirea rec─âderilor, reducerea simptomelor la un nivel ├«n care persoana s─â poat─â func╚Ťiona.

Tratamentele folosite ├«n cazul acestei afec╚Ťiuni sunt:

- terapia medicamentoas─â prescris─â de medicul psihiatru

- psihoterapia cognitiv-comportamental─â, terapia centrat─â pe familie, terapia interpersonal─â, terapia de grup

- tratamentul electroconvulsivant

- activitatea fizic─â regulat─âÔÇŁ.

Seam─ân─â cu alt─â afec╚Ťiune?

Tulburarea bipolar─â ╚Öi schizofrenia sunt afec╚Ťiuni psihiatrice care prezint─â elemente de diagnostic commune, dar ╚Öi diferen╚Ťe notabile.

Tulburarea bipolar─â provoac─â schimb─âri ale dispozi╚Ťiei, g├óndirii ╚Öi nivelului de energie. Schizofrenia face ca o persoan─â s─â piard─â leg─âtura cu realitatea.