La ce ne ajută gândirea pozitivă?

Pe termen lung, gândirea pozitivă pare să fie secretul unei vieți trăite cu bucurie, iar revista Positive Pshychlopedia face un inventar al beneficiilor celor care văd partea plină a paharului. Iată trei dintre ele!

image

Foto: Shutterstock

Mai multă fericire

Cum se explică faptul că optimiștii sunt mai fericiți? Specialistul Tali Sharot, de la University College din Londra, citat de Positive Pshychlopedia spune că aceștia sunt mai fericiți pentru că proiectează în minte  asșteptări pozitive legate de orice tip de experiențe care ar putea urma. Pentru ei, așteptarea este una plăcută, plină de bucurie, fără încărcătura negativismului și emoțiilor întunecate. Acest lucru îi ajută pe optimiști și înainte dar și după ce trăiesc experiențele pe care și le-au imaginat pozitive. În cazul lor, lipsa reușitei este o ocazie de a învăța din greșeli și reprezintă o experiență valoroasă, deci nici aceasta situație nu este privită cu negativitate, ci tot într-o cheie pozitivă.

Relații sănătoase cu alții

Gândirea pozitivă se concentează pe calitățile și pe plus valoarea pe care o dau înteracțiunile cu semenii nostri, de aceea pesoanele cu gândire pozitivă au relații mai frumoase decât cei aplecați spre critică. Mai mult, ei încurajează diversitatea de opinii și contriibuția pe care fiecare persoană o poate aduce, de aceea oamenii le caută compania și se simt conectați mai profund la astfel de persoane. Cu alte cuvinte, sunt persoane pe care prietenii îi apreciază și alături de care se simt bine, de aceea, nu doar radiază către ceilalți emoții bune, ci și primesc înapoi aceleași sentimente.

Mai puține tulburări emoționale

Optimiștii au mai multă încredere în sine și în puterea lor de a controla lucrurile, de aceea acționează pentru a obține rezultatele pe care le doresc și experiemtnează mai puțină anxietate comparativ cu persoanele care cred că nu dețin controlul propriei vieți. Potrivit psihologului Martin Seligman, citat de Positive Pshychlopedia, depresia este însoțită de un mod negativ de a-ți spune povestea din jurul întâmplărilor pe care le trăiești și afectează toate ariile vieții. Persoanele depresive experimentează foarte rar senzația de bucurie, cred că sunt predestinați eșecului și se autoînvinovățesc pentru tot ceea ce nu reușesc să facă conform așteptărilor, ba mai mult, nu reușesc să se bucure nici de reușite.

Citește și Ce-ți ucide pofta de sex?