VIDEO: Fereşte-ţi familia de toxiinfecţie alimentara

1 2 jpg jpeg

Dacă la adulţi se manifestă prin stpri de vomă, dureri abdominale, senzaţie de greaţă, toxiinfecţia alimentară este mult mai periculoasă pentru copii. Din acest motiv trebuie să ştii care sunt alimentele care au un risc mai ridicat de apariţie a contaminării cu bacterii.

Ce este toxiinfecţia alimentară?

Toxiinfectia alimentara este o infecţie digestiva ccare apare în urma consumului de alimente contaminate cu diferite bacterii şi cu toxinele lor.

Cum se manifestă?

Simptomele gastrointestinale sunt principalele semne care apar în cazul intoxicaţia alimentare. Primul simptom ca apare este, în cele mai multe din cazuri, diareea. Alte simptome pot include greaţa, vărsăturile şi durerea abdominală (crampele intestinale).

Timpul necesar pentru apariţia simptomelor, severitatea acestora, precum şi durata lor depind de mai mulţi factori şi anume: tipul microorganismului care a determinat infecţia, vârsta pacientului şi starea generală de sănătate.

Persoanele care sunt mai des afectate de toxiinfecţiile alimentare sunt copiii şi vârstnicii. Riscul este mai ridicat şi în cazul femeilor însarcinate, a persoanelor cu imunosupresie şi a celor cu boli cronice asociate.

Care sunt alimentele care o pot declanşa?

În principal, este bine să ai mai multă grijă când consumi lactate sau ouă pe perioada verii. Specialiştii în nutriţie susţin că cele două sunt principalele alimente care pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimenatre, mai ales că pot fi contaminate cu salmonella.

De asemenea, trebuie sa ai grijă la legumele verzi cu frunze şi fructele de sezon, care trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate. Ele pot fi stropite cu tot felul de substanţe, cum sunt pesticidele, care cresc riscul de apariţie a toxiinfecţiei.