Cine NU ar trebui să consume must şi de ce

Mustul este o băutură cu multe calităţi, dar anumite persoane este bine să se abţină să o consume.

image

Cura cu must este recunoscută pentru efectele sale detoxificante şi regeneratoare. Datorită fibrelor alimentare și a acidului tartric care se găsesc în compoziția strugurilor, mustul reglează flora intestinală, accelerează tranzitul intestinal şi ajută digestia.  

Datorită resveratrolului şi antocienilor, substanțe cu puternic rol antioxidant prezente în coaja şi sâmburii strugurilor, mustul împiedicată înmulțirea virusurilor.

Pigmențiii și vitamina C care se găsesc în compoziția mustului fac ca licoarea să fie utilă în menţinerea sănătăţii ochilor, ajutând la prevenirea degenerescenţei maculare. Specialiștii spun că o cură de minimum 3 săptămâni cu must de struguri negri, în care să se consume câte 1 litru pe zi, este benefică sănătății oculare.

Persoanele cu diabet au contraindicaţie. Cine ar trebui să mai evite mustul

Pentru că mustul conține zaharuri, trebuie evitat de diabetici și de persoanele care se luptă cu kilogramele în plus.

“În 100 ml must avem între 110 - 130 kcal și în jur de 25 - 30 g de zaharuri (carbohidrați). Aceste cantități sunt de 2-3 ori mai mari comparativ cu sucurile din comerț și, chiar dacă mustul conține vitamine, minerale, antioxidanți și este lipsit de coloranți și conservanți, consumul excesiv poate avea efecte nedorite. Zahărul din must se va absorbi foarte repede în sânge și va da o creștere bruscă a glicemiei, mai ales dacă este consumat pe stomacul gol sau în cantități mari”, explică dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice.

Este important ca persoanele care au fost diagnosticate cu colită de fermentație sau cu sindromul colonului iritabil să consume cu prudență must, pentru a preveni un disconfort intestinal.

Mustul trebuie evitat şi de persoanele care au un episod diareic acut, și este recomandat cu prudență celor care au alte probleme digestive.

Trebuie ţinut cont de faptul că procesul de fermentație începe la scurt timp după ce este obținut și mustul poate conține cantități mici de alcool, prin urmare nu ar trebui consumat înainte de a urca la volan.