Regimul centenarilor, Okinawa: ce să mănânci ca să trăieşti 100 de ani

Okinawa este numele unei insule din Japonia recunoscută pentru speranţa foarte mare de viaţă a oamenilor care locuiesc aici. Secretul longevităţii ţine şi de alimentaţia lor foarte sănătoasă, care a dat numele unui regim, Okinawa.

image

Bogată în legume, fructe şi peşte, dieta Okinawa promovează sănătatea şi longevitatea. Potrivit grupului de cercetare Okinawa Centenarian Study, longevitatea și prevalența scăzută a bolilor legate de vârstă a oamenilor care trăiesc pe această insulă din Japonia sunt legate de modul de viață și de particularitățile genetice ale locuitorilor, dar și de dieta lor tradițională, informează santemagazine.fr.

Medicul Makoto Suzuki este cel care s-a interesat de acest regim al oamenilor din Okinawa, după ce a ajuns pe această insulă în anii 1970. Doctorul a fost uimit de numărul mare de localnici care trăiesc 100 de ani. Studiile sale ulterioare sunt primele care au subliniat că o dietă săracă în grăsimi saturate și calorii este secretul speranţe de viaţă ridicate. Dieta centenarilor din Okinawa și modul lor de viață au câștigat popularitate de-a lungul anilor şi au fost scrise numeroase articole şi cărţi legate de acest regim.

Principiile regimului Okinawa

Dieta Okinawa este o dietă flexitariană (semi-vegetariană) şi săracă în grăsimi (care reprezintă mai puțin de 25% din totalul caloriilor).

Regimul implică:

►un consum de produse cât mai proaspete, cu puţine calorii, bogat în vitamine şi minerale;

►porţii mici;

►ridicarea de la masă înainte de a fi sătul;

►mişcare zilnică suficientă:

►privilegierea alimentelor care au puteri vindecătoare.

Care sunt alimentele privilegiate în regimul Okinawa

În dieta Okinawa sunt favorizate unele alimente precum:

legumele bogate în fibre şi sărace în calorii: castraveţi, roşii, vinete

►fructele proaspete

►cerealele integrale şi amidonoasele (porumb, cartofi dulci)

►produsele pe bază de soia

►lactate cu cât mai puţine grăsimi: iaurt natural, brânză slabă

►peşte, alge marine

►ceai de iasomie

►ierburi aromatice sau condimente (turmeric)

►ciuperci Shiitake.

Alimente care trebuie consumate cu moderaţie

Regimul Okinawa încurajează consmulul moderat, adică de 3 ori pe săptămnă de: orez, paste, banane, avocado şi fructe de mare.

Trebuie consumate cât mai rar: carnea (carne slabă de porc), ouăle, alcoolul, fructele uscate sau oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.).

Citeşte şi: 3 efecte ale tratamentelor cu ciuperci medicinale

Ce alimente sunt interzise

Dieta Okinawa nu este o dietă restrictivă menită să te facă să slăbești trei kilograme într-o săptămână. Nicio mâncare nu este „interzisă” strict vorbind, dar pentru protejarea sănătatăţii, este recomandat să se evite: produsele cât mai transformate, zahărul, sarea, cremele și brânzeturile grase.