Medic endocrinolog. Așa înveți copilul să mănânce sănătos și corect

Prea multă hrană, sau hrana de proastă calitate poate face rău copiilor. Medicul endocrinolog Bogdan Pascu explică pe website-ul său, ce ar trebui să facă părinții pentru a-și învăța copiii să se hrănească corect. 

„Învățați copilul faptul că servirea mesei  este un obicei sănătos și faceți din aceasta un eveniment plăcut pentru el ( implicați-l activ în pregătirea acesteia, rugați-l să vă ajute să puneți masa, luați masa împreună toți membrii familiei de fiecare dată când este posibil), spune medicul endocrinolog Bogdan Pascu. 

„Stabiliți un program regulat de masă, cu 3 mese principale și 2-3 gustări între ele. Încercați să lăsați aproximativ două ore între gustări și mesele principale. Nu încurajați ronțăitul constant între mese”, avertizează medicul. 

În privința cantiății de mâncare pe care ar trebui să o conume un copil, medicul endocrinolog Bogdan Pascu explică:

„Cantitea de mancare pe care un copil ar trebui să o consume zilnic depinde de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivelul de activitate fizica.  Estimările variază: 700 la 1.000 de calorii pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 23 de luni și 2.000 de calorii  pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani 1.400 la 3.200 de calorii pentru copiii mai mari și adolescenți, persoanele de sex masculin au, în general, necesități calorice mai mari decât cele de sex feminin. 700 la 1.000 de calorii pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 23 de luni și 2.000 de calorii  pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani. 1.400 la 3.200 de calorii pentru copiii mai mari și adolescenți, persoanele de sex masculin au, în general, necesități calorice mai mari decât cele de sex feminin.”

copil mancare sanatoasa shutterstock 376928611 jpg

Obiceiurile alimentare se stabilescu în copilărie. Foto: Shutterstock

De asemenea, medicul recomandă să ții cont și de următoarele aspecte

  •  Porționarea mâncării. Deși principiile unei alimentații sănătoase sunt similare pentru adulți și copii, copiii nu necesită porții de aceeași dimensiune ca adulții, ei având un stomac mai mic. 
  • Dimensiunea unei porții:pentru copilul cu vârsta între 1-4 ani ar trebui să fie egală cu aproximativ un sfert din dimeniunea porției pentru adulți.pentru copiii preșcolari porțiile de mâncare ar trebui să reprezinte aproximativ o treime din cele ale adulților.pentru copiii mai mari și adolescenți cantitatea de mâncare ar trebui să se aproprie de cea a adulților. 
  • Sfaturi pentru un control mai bun al (dimensiunii) porțiilor:Învâțați copilul să servească mesele principale și gustările regulat (3 mese principale și 2 gustări) Oferiți o singură porție din felul principal la fiecare masă iar dacă le este încă foame, oferiți-i o salată suplimentară sau alte legume. 
  • Fiți atenți la produsele preambalate!  Majoritatea alimentelor ambalate sunt vândute ca porții pentru adulți, deci porția necesară pentru un copil va fi mai mică.Încercați să folosiți o farfurie sau un bol mai mic pentru copilul dumneavostră.Dacă serviți masa în oraș optați pentru porții (speciale) pentru copii
  • Deoarece durează aproximativ 20 de minute până la senzația de satietate, încurajați copilul sa mănânce încet.
  • Încercați să renunțați la folosirea dispozitivelor electronice în timpul meselor (televizor, computer, console de jocuri, dispozitive mobile). Acestea le pot distrage atenția și este posibil să nu observe semnalele care transmit că s-a atins nivelul de sațietate.
  • Nu obligați copilul sa termine tot din farfurie. Anxietatea diminuă apetitul copilului. (Daca spune ca s-a săturat, probabil asa este.)Dacă copilul spune că îi este foame în timp ce pregătiți masa, dați-i mai degraba un pahar de apa, decât o gustare.
  • pentru copilul cu vârsta între 1-4 ani ar trebui să fie egală cu aproximativ un sfert din dimeniunea porției pentru adulți.
  • pentru copiii preșcolari porțiile de mâncare ar trebui să reprezinte aproximativ o treime din cele ale adulților.
  • pentru copiii mai mari și adolescenți cantitatea de mâncare ar trebui să se aproprie de cea a adulților. 
  • Învățați copilul să servească mesele principale și gustările regulat (3 mese principale și 2 gustări)
  • Oferiți o singură porție din felul principal la fiecare masă iar dacă le este încă foame, oferiți-i o salată suplimentară sau alte legume .
  • Fiți atenți la produsele preambalate! Majoritatea alimentelor ambalate sunt vândute ca porții pentru adulți, deci porția necesară pentru un copil va fi mai mică.
  • Încercați să folosiți o farfurie sau un bol mai mic pentru copilul dumneavostră.
  • Mixați legumele cu alimente care deja îi plac copilului dumneavoastră.
  • Lăsațil-l să vă ajute la cumpărături, dați-i mai multe opțiuni de legume din care să aleagă.
  • Concentrați-vă pe introducerea legumelor pe rând, nu-l copleșiti cu prea multe opțiuni noi deodată și diversificați consumul acestora.