Îngheţata creşte sau nu colesterolul?

image

Vedeta sezonului cald, înghețata poate avea unele beneficii, cât și anumite dezavantaje dacă este consumată în exces.

Majoritatea sortimentelor de îngheţată conțin lapte, ceea ce înseamnă că, dacă o consumi cu măsură, poți să te bucuri de aportul unor nutrienți ca vitaminele A și D, calciu și proteine, informează floridamilk.com. Totuși, înghețata conține grăsimi saturate și zahăr adăugat și, dacă este consumată excesiv, favorizează obezitatea, diabetul, afecțiunile cardiovasculare și crește colesterolul LDL.

Grăsimile saturate favorizează obezitatea și creșterea colesterolului

Din cauza faptului că are în compoziție grăsimi saturate și zahăr, înghețata poate contribui la creșterea lipoproteinelor cu densitate scăzută-LDL(colesterolul rău). Totodată poate crește nivelul de trigliceride, grăsimi, care, dacă depășesc valoarea de 150 mg/dl, pot duce la boală cardiacă și accident vascular celebral. Un alt motiv pentru care nu ar trebui să abuzezi de consumul de înghețată este pentru că duce la obezitate.

Alternative sănătoase pentru zile călduroase

Înghețata nu este singura variantă de a te răcori în zilele caniculare. Poți opta pentru fructe înghețate, smoothie-uri reci, iaurt natural rece cu sau fără fructe. Evită iaurturile cu fructe din comerț, fiindcă sunt bogate în arome, coloranți și aditivi. Alege în schimb un iaurt natural rece pe care să-l combini, spre exemplu, cu fructe de pădure, bogate în nutrienți, antioxidanți și fibre.

O dietă echilibrată menține inima sănătoasă

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea grăsimilor saturate la 16 grame pe zi, a grăsimilor trans la 2 grame și a zaharurilor adăugate la 5 până la 10% din totalul zilnic, ceea ce echivalează cu 100 până la 200 de calorii, în cazul unei diete de 2.000 de calorii zilnic, informează livestrong.com. Alege o alimentație bogată în fructe și legume și introdu în dietă alimente ca peștele gras, soia, uleiuri vegetale și cereale integrale, pentru că acestea pot scădea colesterolul ridicat, potrivit health.harvard.edu.

De Anca-Teodora Popa