Iată de ce contează ora la care mâncăm!

Foamea exagerată seara este adesea un semn al gestionării defectuoase a meselor din timpul zilei. Foto: Shutterstock
Suntem preocupaţi mai mult de ceea ce mâncăm, lucru care, desigur, este important. Totuşi, este bine să ţinem cont şi de ora la care luăm masa, pentru că şi acest aspect contează pentru menţinerea sănătăţii şi pentru prevenirea bolilor.
Pentru ca alimentaţia să ne influenţeze în bine sănătatea, trebuie să ţinem cont şi de bioritm. „Metabolismul nostru funcţionează diferit, ziua fiind orientat spre arderea caloriilor (catabolism), iar noaptea spre acumularea caloriilor (anabolism). Această funcţionare pulsatorie a organismului în funcţie de timp este cunoscută sub denumirea de bioritm”, explică Gheorghe Mencinicopschi în cartea „Şi noi ce mai mâncăm? - Noua Ordine Alimentară”.
Perturbarea bioritmului circadian zilnic printr-un program de luare a meselor haotic, săritul peste micul dejun sau cina prea bogată favorizează apariţia unor patologii precum problemele digestive sau cardiovasculare. Există şi o ramură a nutriţiei, care ţine cont de bioritmul circadian al oamenilor stabilizat de mii de ani. Este vorba despre crononutriţie, adică hrănirea în funcţie de perioadele zilei - dimineaţă, prânz, seară, noapte).
Mic-dejun
Prima masă a zilei, considerată cea mai importantă de mulţi nutriţionişti, este bine să fie luată la 1-3 ore după trezire.
„Dimineaţa ar trebui să consumăm cantitativ circa o treime din hrana zilnică, iar meniul ar trebui să conţină: grăsimi (unt, brânzeturi, ouă), proteine (carne roşie, ouă), glucide lente (pâine integrală, orez integral, cartofi fierţi). Cei care sar peste micul dejun se expun riscului de a deveni supraponderali sau obezi. Luarea corectă a micului dejun poate avea efecte benefice pentru menţinerea greutăţii normale şi a valorilor fiziologice ale colesterolului sanguin”, explică Gheorghe Mencinicopschi.
Un mic dejun echilibrat poate să conţină: 100 g de brânză, 70 g de pâine, 20 g de unt, un ou, un fruct și o băutură fierbinte (ceai sau cafea) fără lapte sau zahăr.
Prânzul
Intervalul 12:00 - 14:00 este ideal pentru a lua prânzul. Între aceste ore, metabolismul atinge apogeul, oferind o funcţie digestivă optimă. La prânz, ideale sunt mâncărurile bogate în fibre şi proteine, cum ar fi ciorbele şi preparatele cu carne şi legume. Combinaţia fibre + proteine te ajută să treci mai uşor peste perioada de scădere a energiei din intervalul 14:00 - 15:00. În schimb, un prânz bogat în carbohidraţi (paste), grăsimi şi zahăr poate da moleşeală, lipsă de vlagă.
Cina
Ultima masă a zilei este indicat să fie luată cu cel puţin 3 ore înainte de a merge la culcare. Acest lucru nu numai că te ajută să te odihneşti mai bine, ci contribuie şi la un control mai bun al glicemiei. Grăsimile şi dulciurile trebuie evitate la masa de seară, pentru că favorizează acumularea de kilograme.
„Secreţiile digestive sunt deja mult diminuate, ceea ce determină îngreunarea digestiei şi asimilarea alimentelor. La această masă se pot servi proteine animale (peşte) şi legume. Orice consum de grăsimi, brânzeturi, amidonoase sau carne grasă va fi digerat greu, iar rezultatul va fi că organismul va stoca sub formă de ţesut adipos aceste alimente, în timp apărând supraponderalitatea şi obezitatea”, menţionează Gheorghe Mencinicopschi.


























