Dieta specială pentru ficatul gras
Alimentaţia joacă un rol important în tratarea ficatului gras. Specialiştii recomandă o dietă hipocalorică, cu un procent moderat de glucide (mai puţin de 50 de procente din totalul caloriilor totale). Se consideră chiar că e preferabil un consum mai mic de glucide decât de grăsimi. Pe de-o parte, trebuie redusă cantitatea totală de glucide, pe de altă parte trebuie scăzut şi aportul de alimente cu index glicemic ridicat. Alege acizii graşi Omega 3 Optează pentru dieta mediteraneană, bogată în acizi graşi mononesaturaţi şi Omega 3. Surse de acizi graşi mononesaturaţi sunt uleiul de măsline extravirgin de primă presă, fructele oleaginoase (neprăjite şi nesărate) şi avocado.
Consumul de Omega 3 este recomandat în cazul suferinzilor de steatoză care prezintă şi un nivel ridicat al trigliceridelor. Principalele surse sunt somonul, macroul, heringul, sardelele, tonul, uleiul de in, seminţele de chia, seminţele crude de dovleac.
La dieta speciala pentru ficat gras trebuie sa eviti grăsimile saturate şi trans
Evită grăsimile trans. Acestea intră în compoziţia produselor din comerţ, preparate pe bază de grăsimi hidrogenate şi margarină (foietaj, biscuiţi, ciocolată). Redu şi consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în carnea grasă, mezeluri, brânzeturi grase sau maturate, ulei de palmier, unt.
Optează pentru alimente care conţin mai puţin de 2 g de grăsimi saturate/trans pe porţie. În locul cărnurilor grase, dă prioritate peştelui, cărnii slabe de pasăre, fructelor de mare, lactatelor degresate, laptelui de soia neîndulcit.
Dintre alimentele cu conţinut de glucide, iată porţiile zilnice indicate:
- 4-6 felii de pâine integrală sau o cană cu orez/paste ori 3-4 cartofi medii
- 3-4 fructe întregi sau 2 căni cu fructe congelate ori 2 căni cu suc proaspăt
- 200 ml de iaurt natural sau 50 g brânză ori o cană cu lapte
- o bucăţică de prăjitură fără cremă sau 2 pătrăţele de ciocolată ori o lingură de miere/dulceaţă
Ce trebuie să eviţi in problema ficatului gras:
-pâinea, pastele şi produsele de panificaţie din făină albă
-orezul alb prefiert
-cerealele îndulcite
-sucurile de fructe şi băuturile carbogazoase
-dulciurile din comerţ
- fructele conservate în sirop dulce
- melasa, glucoza, dextroza, zahărul brut
-iaurturile aromatizate, lactatele dulci
-produsele îndulcite cu sirop de porumb, produs care favorizează depunerea de lipide la nivelul ficatului
-alcoolul
-ketchup-ul
Celor care au ficat gras şi kilograme în plus li este recomandat să piardă circa 5-10 % din greutatea corporală. Ideal ar fi ca dieta să fie combinată cu activitatea fizică, lucru ce ajută la slăbit. Specialiştii susţin că o pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamaţia specifică bolii, accelerând evoluţia maladiei. Ritmul pierderii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.
De ce să mai ţii cont cand ai un ficat gras:
- scade cantitatea de fasole uscată, linte, cartofi din meniu
-prepară deserturi de casă, cu mai puţin zahăr
-consumă peşte de două ori pe săptămână
-combină conopida fiartă cu piureul de cartofi