Cum să treci mai ușor peste perioada de așteptare până la testul de sarcină?
Multe femei decid să facă tratamente pentru fertilitate, cum ar fi de exemplu inseminarea intrauterină sau transferul de embrioni, pentru a reuși să obțină o sarcină. Cel mai cunoscut tip de tratament al fertilității este FIV. Indiferent de alegere, ele trebuie să aibă răbdare, pentru că este nevoie de un timp după un tratament pentru a face testul de sarcină.
Embrionul trebuie să se implanteze în mucoasa uterină și asta are loc la aproximativ 6-12 zile de la ovulație. Abia apoi se face un test rapid de detecție calitativă a hormonului de sarcină (HCG), din proba de urină. Gonadotropina corionică umană (HCG) este hormonul produs de placentă în timpul sarcinii. Nivelul de HCG începe să crească imediat după concepție. Acest test rapid se cumpără de la farmacie și se face acasă. De asemenea, se poate efectua și un test de sânge la o clinică medicală.
Ce ar trebui să facă o femeie pentru a scăpa de stres, în timpul cât așteaptă să afle dacă este sau nu însărcinată?
Este vorba despre cele aproximativ 2 săptămâni după transferul de embrion, o perioadă de timp plină de stres și de incertitudini.
Perioada de așteptare pare a fi destul de dificilă pentru o femeie, pentru că ea se întreabă iar și iar dacă va avea o sarcină sau nu. Cu siguranță aceste zile pot fi grele pentru ea până în momentul în care va face un test de sarcină și va afla cu siguranță dacă este gravidă. Astfel de stări le au femeile care își doresc foarte mult să devină mame, sau care au încercat mult timp să-și întemeieze o familie.
În general, întregul proces de încercare a conceperii unei sarcini poate produce tensiune și stres unei femei, iar apoi perioada de așteptare devine și mai dificilă mai ales dacă ea nu mai are răbdare și se grăbește să afle rezultatul. În general, primele semne de sarcină apar la aproximativ 14 zile după ce are loc concepția și pot persista până în săptămâna a opta.
Stresul este produs mai ales de gândurile negative pe care le are, de incertitudile sale. Ea se întreabă dacă este bine să facă anumite activități fizice sau să mănânce unele alimente, dacă acestea nu ar putea afecta șansele de reușită. Astfel de întrebări și gânduri îi produc îngrijorare și tensiune emoțională. În plus, apar și curiozități legate de sângerarea de implantare, care indică o sarcină incipientă și care ar putea fi confundată cu o sângerare menstruală venită mai devreme.
În perioada de așteptare până la realizarea testului de sarcină, femeile sunt stresate, nervoase și nerăbdătoare să afle ce se întâmplă și de aceea trebuie să încerce să se calmeze, să se relaxeze și să țină cont de recomandările medicului.
Stilul de viață echilibrat contează enorm în această perioadă. Este important să nu exagereze cu nimic, să nu facă o dramă din orice, să-și controleze nervii indiferent unde se află. Ele nu trebuie să renunțe la lucrurile care le aduc bucurie, cum ar fi o activitate plăcută, o mâncare bună sau o plimbare. Renunțarea la mici plăceri nu are niciun impact asupra șanselor de reușită, dar le poate afecta pe ele emoțional. Schimbarea stilului de viață brusc, de la mișcare la viața sedentară, poate duce la schimbări de dispoziție și tulburări de somn. În general, mișcarea moderată menține corpul sănătos, reduce tensiunea nervoasă, stresul și îmbunătățește calitatea somnului.
În această periaodă de așteptare, femeile pot face activități fizice moderate, care să le aducă beneficii și să le placă. Desigur, în acest sens și medicul poate oferi sfaturi cu privire la nivelul de activitate fizică și tipul de activitate potrivit pentru fiecare, în funcție de starea de sănătate.
Unele femei greșesc prin faptul că fac testul de sarcină mai devreme. Asta nu este indicat, pentru că le poate produce confuzie, iar din punct de vedere emoțional starea lor este deja afectată și nu mai are nevoie și de asta. Un test timpuriu poate da un rezultat greșit, iar asta nu ajută la nimic. Corect este ca ele să aștepte 2 săptămâni și abia apoi să facă testul de sarcină pentru ca acesta să fie sigur, indiferent dacă rezultatul lui va fi pozitiv sau negativ.