Degrabă la programare, la cabinet privat de cardiologie, în Rădăuți. Regim după sărbători!

image

Alcoolul este unul din factorii principali ai bolilor cardiovasculare. În alte cazuri, pacienții au afecțiuni ereditare. Cu sănătatea inimii nu este de joacă, orice semnal alarmant că aceasta nu funcționează corect ar trebui să ne trimită de îndată la medic. Iar în această perioadă, de după sărbători, cabinetele medicale sunt luate cu asalt. Iată de ce!

Ce impact au mâncarea nesănătoasă și excesele culinare asupra sănătății inimii?

Foarte mulți pacienți consideră că până la obezitate, calea este lungă, prin urmare subestimează realul pericol legat de alegerile culinare. În perioada sărbătorilor, știm cu toții că meniurile tradiționale abundă în mâncare bogată în grăsimi. Excesele culinare sunt  la un pas să se întâmple. Stropim totul cu mai multă sare, cu mult zahăr, servim variat și cantitativ mai  mult, prin urmare această conduită alimentară ar putea afecta sănătatea cardiovasculară. Ajung la cabinet privat cardiologie Radauti cei care grăbesc de îndată desfășurarea unui consult, de teamă că experimentează anumite simptome. Iată despre ce ar putea fi vorba: palpitații, senzația de sufocare, durere laterală, resimțită și în umăr, angină pectorală, transpirații nocturne.

Iată câteva exemple alimentare care pot afecta pe pacienții cu boli cardiovasculare:

● Mâncarea bogată în grăsimi. Fie că este vorba de cea de porc, rată sau vițel sau poate nu de carne, dar de produse de patiserie sau brânzeturi. Toate acestea pot crește nivelul de colesterol. Acestea cresc tensiunea arterială și pun o mai mare presiune pe inimă.

● Consumul de alcool și mai ales excesul, duce la risc crescut de a determina hipertensiuni arteriale sau insuficiență cardiacă. Un alt efect notabil al consumul de alcool este cel de creștere a trigliceridelor, acumulând grăsime în ficat.

Dacă vorbim de ce este pe lista interzisă, ar fi bine să aducem în discuție și ce este permis. Pacienții nu sunt neapărat limitați în opțiuni când vine vorba de alegerile alimentare. Înțelegând că nutriția are și ea un rol important în menținerea sănătății inimii, cu impact direct asupra colesterolului și a tensiunii arteriale, pacienții își pot realiza meniurile zilnice cu precauție. Au însă parte de diversitate și le este recomandat să consume:

● Acizi grași Omega 3, iar surse pentru acestea sunt somonul sălbatic, sardinele sau semințele.

● Acid folic și ca sursă sunt spanacul, varza kale sau salata verde în general.

● Fibre, grăsimi sănătoase, cereale integrale.

Altfel spus, este vorba nu neapărat de un regim, ci de un stil de viață sănătos. Desigur că, dacă la pacientul în cauză boala cardiovasculară este asociată cu obezitatea, pacientul are de urmat regim strict, pentru a reuși să scape de kilogramele în plus. Caz în care alimentația este diferită, de preferat recomandată de medicul nutriționist.

Un alt factor care poate influență major starea de sănătate a pacientului cu boli cardiovasculare este excesul de sare. Ce se întâmplă, de fapt? Excesul de sare determină hipertensiune arterială. Se creează așadar o presiune extraordinar de mare pe sistemul circulator, sunt deteriorate mai apoi vasele de sânge. Ce pot face pacienții este să înlocuiască sarea cu ierburile aromate.

Sursă foto: freepik.com