Așa tai ceapa, fără să plângi

Pentru a evita lacrimile pe care le poate produce ceapa, atunci când o feliezi, este esențial să îți explui cât mai puțin ochii la gazul eliberat din bulbul de ceapă.

Când tăi o ceapă, aceasta eliberează substanțe chimice iritante în aer care îți fac ochii să plângă. Există o mulțime de teorii despre prevenirea lacrimilor de la ceapă, dar numai câteva sunt eficiente, potrivit Insider.

„Toate alimentele au un mecanism de apărare împotriva ingerării”, spune Brian Chau, un om de știință și analist al sistemelor alimentare care de la Oregon Health & Science University.

Ceapa a evoluat de-a lungul timpului pentru a deveni lacrimogenă dar, odată ce înțelegi de ce ceapa te face să plângi, prevenirea este relativ simplă.

image

Ceapa roșie este mai bogată în gaz iritand decât alte sortimente. Foto:Shutterstock

„Unii oameni sunt mai sensibili la ceapă]decât alții, ceea ce îi poate face să producă mai multe lacrimi”, spune Chef Julie Andrews, creatorul The Healthy Epicurean.

„Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători”, spune Chau. Când tăi celulele unei cepe, acestea eliberează enzima aliinaza împreună cu o familie de compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină, spune Chau.

Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, un gaz volatil numit S-oxid propanetial este creat și se răspândește prin aer.

„Reacția corpului la gazul care atinge suprafața ochiului este de a crea lacrimi pentru a proteja ochii de gaz”, spune Andrews. Totuși, nu toate cepele sunt la fel de iritante: ceapa dulce și ceapa verde conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă, așa că tind să producă o reacție mai mică.

Cumpără ceapă proaspătă

Primul lucru pe care îl poți face este că cumperi ceapă proaspătă ori de câte ori este posibil. „Ceapa proaspătă este mai puțin probabil să provoace lacrimi, în timp ce ceapa care a fost păstrată pentru perioade mai lungi de timp este mai probabil să provoace lacrimi”, spune Andrews. Pe măsură ce ceapa îmbătrânește, enzimele încep să se descompună, ceea ce accelerează eliberarea de gaz, după ce începei să feliezi.

Folosește un cuțit ascuțit

Una dintre cele mai bune metode de a preveni lacrimile de la ceapă este folosirea unui cuțit ascuțit. Te va ajuta să alungi și să reduce lacrimile, pentru că te va ajuta să previi eliberarea gazului iritant care, altfel, va ajunge la ochi.

Deschide geamul

Fluxul de aer va face o diferență enormă când va veni vorba despre tăiatul cepei și lacrimi. „Mai puțin gaz va intra în contact cu ochii tăi dacă te afli într-o bucătărie sau o zonă a bucătăriei bine ventilată”, spune Andrews.

Citește și Ce mâncăruri de îmbătrânesc?