Cele mai sănătoase seminţe

1 2 jpg jpeg

Seminţele sunt surse bogate de aminoacizi graşi esenţiali, dar trebuie consumate crude şi cât mai curând după recoltare pentru obţinerea tuturor beneficiilor nutritive. Seminţele înlocuiesc cu succes aminoacizii esenţiali şi acizii graşi din proteinele animale, un singur pumn de seminţe crude pe zi fiind cantitatea corespunzătoare. Cea mai bună cale de a consuma seminţele crude este acoperirea lor cu apă şi lăsarea lor peste noapte la frigider. În formă uscată, acestea pot fi greu de digerat datorită inhibitorilor enzimatici care previn râncezirea.

Toate seminţele crude sunt sănătoase, însă printre cele mai sănătoase se numără seminţele de floarea-soarelui, seminţele de dovleac şi seminţele de in.

Cele mai sănătoase seminţe – seminţele de floarea-soarelui

Seminţele de floarea-soarelui sunt surse excelente de vitamina E, care se extinde în tot corpul şi neutralizează radicalii liberi. Aceste seminţe care se găsesc din plin la noi, consumate în cantităţi optime pot reduce nivelul colesterolului din sânge şi pot scădea riscul apariţiei cancerului datorită unui conţinut foarte bogat în fitosteroli, compuşi asemănători colesterolului. Seminţele de floarea-soarelui conţin magneziu în cantităţi mari, ceea ce poate ajuta la reducerea intensităţii astmului, prevenirea migrenelor şi reduce riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

De asemenea, seminţele de floarea-soarelui conţin cantităţi semnificative de seleniu, despre care se ştie că ajută la repararea celulelor deteriorate, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase.

Cele mai sănătoase seminţe – seminţele de dovleac, bogate în vitamina K şi complexul de vitamine B

Seminţele de dovleac sunt excelente surse zilnice de zinc, seleniu, vitamina E şi acizi graşi. Seminţele de dovleac au un rol benefic în tratarea unor afecţiuni apărute din cauza retenţiei de apă. Sunt o sursă bună şi de vitamina K, vitamine din complexul B, conţinând proteine de bună calitate. Sunt bogate în triptofan, un aminoacid esenţial care se transformă în serotonină şi niacină, două substanţe esenţiale pentru o stare de bine. Seminţele de dovleac sunt astfel recomandate pentru: reducerea calculilor renali, ameliorarea hiperplaziei benigne de prostată, reducerea simptomelor în perioada postmenopauză, în artrită, în insomnii, în depresii, pentru eliminarea metalelor grele, pentru protecţia inimii şi ficatului, împotriva paraziţilor intestinali.

Cele mai sănătoase seminţe – seminţele de in, sursă bogată de Omega 3

Seminţele de in au început să se bucure de prestigiu peste tot în lume în ultimii ani. Acest fapt se datorează descoperirilor ştiinţifice despre beneficiile pe care le au asupra organismului uman. Ele constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din gama acizilor graşi Omega 3. Sunt bogate în fibre solubile, ceea ce înseamnă că au un efect excelent asupra constipaţiei. Sunt o sursă bogată de lignani, substanţe ce echilibrează nivelul hormonilor la femei, ceea ce explică recomandarea lor în cancere de sân, simptoame legate de menopauză sau dereglări şi infertilitate.

Seminţele de cânepă, nu prea cunoscute la noi, sunt un aliment cu adevărat impresionant. Sunt recomandate în special pentru sănătatea pielii şi a părului, datorită conţinutului bogat în Omega 3 şi Omega 6. Mai conţin 40% fibre, 10 aminoacizi esenţiali şi peste 30% proteină pură care întăreşte sistemul imunitar. Ajută în tratamentul bolilor de inimă, cancer şi boli grave, precum Parkinson şi Alzheimer.

Seminţele de caise se află şi ele printre cele mai sănătoase seminţe, datorită conţinutul bogat în vitamina B17 (amigdalina), vitamină ce atacă celulele canceroase. 10-12 seminţe de caise pe zi sunt necesare pentru a ţine la distanţă bolile grave, precum cancerul.

Seminţele sunt surse excelente de aminoacizi esenţiali pentru păstrarea sănătăţii. Nu uitaţi şi de seminţele de măr sau struguri, la fel de importante pentru conţinutul bogat de vitamina B17, seminţele de susan, bogate în complexul de vitamine B şi seminţele de chimen, adevărate surse de fier, dar şi un bun tonic pentru organism.

Vezi şi Tratamente naturiste cu seminţe de in.