Cele mai frecvente greșeli pe care le facem când mâncăm! Nu le repeta și tu!

Obiceiurile alimentare greșite se văd în felul în care ne simțim, arătăm și, desigur, în starea de sănătate. De aceea, este bine să ne corectăm acolo unde greșim. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem în privința modului în care mâncăm, potrivit Everyday Health.

mancare foto pexels

Alege mâncare gătită în locul celei fast-food! Foto: Shutterstock

Neglijezi micul-dejun

Sari peste micul dejun? Nu este o idee bună, avertizează specialiștii. Micul dejun este esenţial pentru a-ţi asigura energia necesară pe parcursul întregii zile. Încearcă să mănânci la o oră sau două după ce te trezeşti, deoarece după acest interval secreţia de insulină creşte, ceea ce duce la scăderea glicemiei. Foamea ce se instalează te poate face să mănânci orice îţi este la îndemână. Masa de dimineaţă trebuie aibă circa 400 de calorii şi să conţină, de preferat, o porţie de cereale integrale, un produs lactat, o sursă de proteine (o felie de şuncă sau un ou) şi un fruct proaspăt.

Ronțăi  între mese

Dacă ai obiceiul de a „ciuguli” între mese, sau ronţăi tot timpul câte ceva, nu vei mai avea control asupra cantităţii de alimente consumate. Și alimentele alese pentru „ciugulit” sunt dintre cele mai periculoase: chips-urile, covrigeii sau biscuiţii. Ele  nu sunt cu adevărat hrănitoare, deoarece au un conţinut bogat de grăsimi şi zahăr şi sunt sărace în nutrimenţi esenţiali organismului. De asemenea, dacă obişnuieşti să ronţăi când te uiţi la televizor sau atunci când eşti stresat, vei consuma, în mod inconştient, cantităţi mai mari de alimente.

Alegi fast-food, nu mâncare gătită

Deşi mâncarea de tip fast-food îţi conferă o senzaţie de saţietate, nu este indicată pentru o alimentaţie sănătoasă. Produsele fast-food conţin din abundenţă zaharuri rafinate, grăsimi saturate şi sare, fiind sărace în fibre, vitamine şi minerale. Iar efectele pe termen lung asupra sănătăţii nu sunt de neglijat: creştere în greutate asociată cu creştere a colesterolului, hipertensiune, diabet sau boli cardiovasculare.

Mănânci pe fugă

Acest obicei poate duce nu numai la probleme digestive, de tipul refluxului esofagian, balonării sau indigestei, pentru că nu mesteci suficient alimentele, dar şi la o întârziere a senzaţiei de saţietate şi, deci, la un consum mai ridicat de alimente. Ţine cont că este nevoie de cel puţin 20 de minute pentru ca mesajul de saţietate să ajungă la creier.

Îți plac cinele copioase

Din lipsă de timp, pentru multe persoane cina a devenit masa principală a zilei. În consecinţă, aceasta este prea consistentă, cu porţii mari, bogate în produse făinoase şi grăsimi. Noaptea, organismul este în repaus, iar arderile sunt mult mai lente, ceea ce facilitează acumularea kilogramelor în plus.

Citește și Antiviralele. De ce nu sunt indicate tuturor?