Cele mai bune băuturi care te hidratează, în afară de apă

image

Apa este cea mai bună băutură pentru hidratare, aceasta reprezentând totodată aproximativ 60% din greutatea unui bărbat adult și 55% din greutatea unei femei adulte, informează usgs.gov. Pe lângă consumul de apă care este esențial, mai poți încerca și următoarele băuturi naturale, care în afară de hidratare mai prezintă și alte beneficii de care să profiți.

Laptele este bogat în nutrienți și previne osteoporoza

Bogat în calciu, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu, riboflavină vitaminele A, B12, D și K, laptele nu numai că previne osteoporoza, dar este și o sursă de proteine de calitate și poate preveni creșterea în greutate, informează healthline.com. În plus, are un conținut de apă de aproximativ 87%, ceea ce-l transformă într-o băutură excelentă pentru hidratare. Îl poți consuma ca ingredient de bază în băuturi ca milkshake-uri, smoothie-uri, precum și ca atare.

Apa cu lămâie ajută digestia și susține sănătatea pielii

Apa cu lămâie este bogată în vitamina C, cunoscută pentru faptul că ajută la sinteza colagenului, care are un rol esențial în menținerea sănătății și strălucirii pielii. Un studiu din 2016 efectuat pe cobai, a arătat că o băutură pe bază de citrice poate preveni efectele îmbătrânirii premature, informează bbcgoodfood.com. Mai mult decât atât, apa cu lămâie îmbunătățește digestia și poate preveni apriţia pietrelor la rinichi. Acidul citric prezent în sucul de lămâie poate contribui la prevenirea pietrelor la rinichi cauzate de acumularea de oxalaţi de calciu, iar apa în care a fost adăugat sucul de lămâie ajută la menținerea hidratării și la eliminarea potențialelor pietre, potrivit bbcgoodfood.com.

Dr. Rupali Datta, nutriţionist clinic, recomandă apa în care ai stors sucul a două lămâi și ai adăugat un praf de sare gemă, potrivit food.ndtv.com. Atenție, însă! Consumată în exces, apa cu lămâie poate deteriora smalțul dinților. De asemenea, nu este indicată persoanelor care suferă de probleme stomacale, precum arsurile la stomac.

Apa de cocos este un energizant natural

Apa de cocos este bogată în potasiu și oferă energie organismului, fiind un înlocuitor natural și sigur băuturilor pentru sportivi din comerț sau energizantelor, bogate în aditivi și coloranți. De altfel, contribuie la menținerea sănătății pielii și este săracă în calorii și carbohidrați. Totuși, este bine să știi că apa de cocos nu este indicată celor care prezintă un nivel ridicat de potasiu în sânge, tensiune arterială scăzută și probleme de rinichi.

Ceaiuri de plante pentru hidratare și stare de bine

Ceaiuri precum cel de mușețel, hibiscus și cel de trandafir sunt excelente pentru hidratare și nu conțin cofeină. De asemenea, contribuie la instalarea unei stări de bine și calm. Atenție, însă! Ceaiul de muşețel în exces poate provoca vărsături sau amețeală, iar ceaiurile de hibiscus și de trandafir nu sunt indicate persoanelor alergice. Femeile însărcinate este bine să ceară sfatul medicului înainte de a apela la ceaiurile din plante.

Sucul de castraveți și apa infuzată cu fructe sunt bogate în vitamine

Castravetele conține aproximativ 90% apă, iar sucul de castraveți, ajută la detoxifierea organismului, contribuie la creșterea imunității, îmbunătățește calitatea somnului și poate ajută la menținerea sănătății oculare, scrie bebodywise.com. În plus, castravetele este bogat în vitamine din complexul B și vitamina C. Pe lângă sucul de castraveți, apa infuzată cu fructe contribuie la aportul necesar de vitamine și poate înlocui cu succes sucul din comerț.

De bază rămâne apa

Sorana Molnar, nutriționist & coach, spune că este important să învățăm să bem apă. „Nicio altă băutură (în afară de apă), nu te hidratează cu adevărat, adică adevărata hidratare la nivel celular”, adaugă specialista. Potrivit Soranei Molnar, trucurile care ne ajută să ne menținem hiratarea sunt îmbogățirea apei cu fructe/plante aromatice, folosirea de recipiente plăcute pentru băut, folosirea unor aplicaţii care să ne amintească să ne hidratăm.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

food.ndtv.com 

usgs.gov 

bbcgoodfood.com

healthshots.com

medlineplus.gov 

bebodywise.com