Medici: Ce se întâmplă în corp dacă nu bei apă toată ziua?

Știm cu toții că este esențial să bei apă pe tot parcursul zilei, dar prea mulți dintre noi uităm și se ajunge la situația în care se instalează efectele deshidratării.

Dr. Mitchell Naficy, un medic de familie, spune pentru Best Life că menținerea unei hidratari adecvate te va ajuta să ai un corp și o minte sănătoasă, precum și să previi problemele de sănătate legate de deshidratare.

image

O serie de probleme cu vederea pot fi cauzate de lipsa hidratării. Foto: Shutterstock

„Încearcă să bei cel puțin opt pahare de apă de apă  în fiecare zi și bea mai mult, când faci mișcare sau sport, pe vreme caldă sau dacă te simți rău”, spune specialistul.

 Semenele deshidratării sunt subtile. Pe lângă sete, lipsa nevoii de a urina și urina într-o culoare concentrată sunt printre primele simptome pe care le poți observa la deshidratare. Mai mult, este posibil să ai amețeli, dureri de cap și să suferi de oboseală.

Acestea sunt moduri prin care corpul te alertează că are nevoie de lichide pentru a funcționa corect, spune medicul.

Potrivit Clinicii Cleveland, de obicei, durerea de cap de la deshidratare să se rezolve bând apă. Cu toate acestea, amețelile pot indica o problemă mai gravă si dacă deshidratarea este severă, cu simptome precum confuzie sau amețeli, estenevoie, urgent, de ajutor medical.

Vederea este afectată

Când nu bei apă toată ziua, este posibil să observi, de asemenea, modificări ale sănătății oculare și ale vederii. „Dacă cineva nu bea suficientă apă pe tot parcursul zilei, poate duce la pierderea de lichide în organism”, spune Besty S. Jacob, optometrist din Florida, citat de Best Life.

„Acest lucru, la rândul său, poate duce la condiții precum ochi uscați, oboseală și probleme de vedere, cum ar fi iritații, lăcrimare în exces, vedere încețoșată sau senzația de corp străin în ochi. Fără lacrimi suficiente pentru a hrăni ochii, crește predispoziția la infecții.”

Jacob adaugă că deshidratarea poate provoca ochi obosiți, vedere încețoșată, dureri de cap și vedere dublă.

„Pentru a ameliora aceste simptome, este important să consumați multă apă și să folosiți picături pentru ochi lubrifiante”.

Faci mai ușor insolație

Nehidratarea adecvată în zilele caniculare poate declanșa episoade acute.

Una dintre cele mai grave probleme este o scădere a capacității corpului tău de a-ți regla temperatura internă. Când corpul tău este deshidratat, nu poate elibera căldură la fel de repede, determinând supraîncălzirea corpului și ducând la insolație. 

Deși rehidratarea sau găsirea unui loc mai răcoros poate ajuta la diminuarea simptomelor insolației în timp ce așteptați ajutor, Clinica Mayo spune că trebuie să fii consultat de un medic. "Tratamentul la domiciliu nu este suficient pentru insolație. Dacă ai semne sau simptome de insolație, solicitați ajutor medical de urgență", scriu experții Mayo Clinic.

Ai putea dezvolta probleme digestive

Dacă nu ai băut apă deloc pe parcursul zilei este posibil să observi și că tractul digestiv începe să sufere. „Corpul tău are nevoie de apă pentru a digera și a absorbi în mod corespunzător nutrienții importanți, așa că s-ar putea să întâmpinai probleme digestive precum constipația sau crampele”, spune Dr. Mitchell Naficy. Deshidratarea cronică poate duce la probleme gastrointestinale și mai severe, inclusiv ulcere gastrice, gastrită, reflux acid și multe altele.

Se produc dezechilibru de electroliți

Corpul nostru este alcătuit în mare parte din apă stocată în compartimente lichide: depozite de sânge și alte fluide care înconjoară celulele. „Rinichii și ficatul, precum și alte organe și țesuturi, mișcă în mod continuu electroliții în interiorul și în afara celulelor pentru a regla nivelul lichidului din compartimente”, explică Clinica Cleveland.

De aceea, atunci când nu bei apă toată ziua, ai putea pune expuneți riscului unui dezechilibru electrolitic, spune Barbara Kovalenko, dietetician și consultant în nutriție.

„Când pierzi lichide, pierzi și electroliți precum sodiu, potasiu și magneziu. Aceștia sunt esențiali pentru funcționarea nervilor și musculari, iar lipsa acestora poate provoca crampe și slăbiciune", spune ea pentru Best Life.

Tensiunea poate fi afectată

A nu bea apă o zi întreagă poate duce, de asemenea, la o scădere a volumului de sânge sau a cantității de lichid din vasele de sânge. „A avea un volum normal de sânge este important, deoarece permite sângelui să ajungă la toate țesuturile și organele din corp”, explică Healthcare Associates of Texas.

Dr. Mitchell Naficy observă că și deshidratarea pe termen scurt poate provoca o scădere a volumului sanguin, ceea ce duce la amețeli, paloare și tensiune arterială scăzută. „În cazuri extreme, deshidratarea poate provoca confuzie, pierderea cunoștinței și chiar moartea”,  avertizează el.

Pielea ar putea avea de suferit

Problemele pielii sunt, de asemenea, frecvente la cei care neglijează să bea suficientă apă. „Deshidratarea poate avea un impact semnificativ asupra pielii”, spune Anju Methil, dermatolog . „Când organismul nu are apă, pielea poate deveni uscată, poate prezenta mâncărime și are aspect tern”, a adaugă ea.

Deshidratarea prelungită poate provoca, de asemenea, riduri și nuanța neuniformă a pielii. „Capacitatea pielii de a îndeplini funcții esențiale, cum ar fi schimbarea celulară, este afectată fără o hidratare neadecvată, ceea ce duce la o piele descuamată și cu aspect nesănătos. În plus, pielea deshidratată se poate crăpa și poate provoca mâncărime, si favoriza infecțiile”, spune ea.

Citește și Ce să faci dacă ești singur acasă și ai simptome de infarct