Ce trebuie să ştii despre adaosul de zahăr
Zahărul care se regăseşte în alimentaţie este de 2 feluri: natural şi adăugat. Zaharurile naturale sunt cele care se găsesc în alimente integrale precum fructele (fructoza) şi laptele (lactoza). Când vorbim de adaos, ne referim la acele cantităţi de zahăr care au fost puse în alimente în timpul preparării sau procesării (în fabrică).
Băuturile carbogazoase, dulciurile, bomboanele, prăjiturile, fursecurile, plăcintele şi sucurile de fructe, deserturile pe bază de lactate şi produsele din lapte (îngheţata, iaurtul cu fructe şi laptele îndulcit), cât şi produsele de patiserie sunt printre sursele majore ce conţin un adaos de zahăr. Din păcate, consumăm mari cantităţi din acest carbohidrat, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama.
Ca să ai grijă de sănătatea ta – nu doar de siluetă – e bine să faci mici schimbări în stilul tău de viaţă, cum ar fi: să mănânci alimente integrale (şi să le eviţi pe cele procesate), să citeşti cu atenţie etichetele pentru a identifica zahărul adăugat şi să foloseşti îndulcitori naturali precum stevia.
Zahăr brun
100 g
Calorii 377
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 97,3
Zahăr tos alb
100 g
Calorii 398
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 99,8
Zahăr integral din trestie
100 g
Calorii 384
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 96
Zahărul pudră
100 g
Calorii 398
Proteine 0
Lipide 0,1
Carbohidraţi 99,6
Zahăr natural de cocos
100 g
Calorii 380
Proteine 1
Lipide 0
Carbohidraţi 94
Zahăr brut 100% natural nerafinat
100 g
Calorii 406
Proteine 0
Lipide 0
Carbohidraţi 99,8