Cât de mult îngraşă, de fapt, chipsurile de cartofi? Dr. Mihaela Bilic răspunde

Una dintre plăcerile “vinovate” ale multora dintre noi sunt chipsurile, cele mai cunoscute fiind cele din cartofi. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic analizează această gustare crocantă şi ne spune în ce cantitate o putem consuma pentru a nu ne îngrăşa.

bilic jpg

Dr. Mihaela Bilic. Foto: Marius Baragan

Pe pagina sa de Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic explică astfel:

“Când spunem “chips” ne gândim automat la un produs prăjit și crocant, adică ceva de ronțăit cu multe calorii. Ne plac dar ne simțim vinovați, tot ce este prăjit în ulei numai dietetic nu e. Există o variantă mai sănătoasă?

Cele mai cunoscute sunt chips-urile de cartofi, dar există și chips-uri din mămăligă (nachos) sau pâine (bake rolls), din legume (sfeclă, morcov, păstârnac) sau creveți. La prima vedere am putea crede că chips-urile din rădăcinoase ar fi o variantă mai bună decât chips-urile din cartofi. Veți fi surprinși să aflați că nu-i așa.  

Un cartof crud are 70cal/100g. Tăiat în felii subțiri și prăjit în 3-4 linguri de ulei se transformă în chips cu 535cal/100g.  “De vină” sunt cele 35g grăsime vegetală adăugată. Deci nu cartoful îngrașă, ci uleiul! E drept că amidonul din cartof absoarbe uleiul ca un burete, dar aceleași 35g grăsime le găsim și în chips-urile de legume.

Paradoxal și la capitolul carbohidrați legumele au 60 g iar cartofii doar 47g/100g. La capitolul proteine tot cartofi ies câștigători cu  6,8g fată de 4g. Singurul avantaj al chipsurilor de legume este că au multe fibre (8,7g)…dar vin la pachet cu mai multă sare.

Mai important decât tipul de legumă transformată în chips, este să respectăm porția corectă: max 30 g, nu toată punga! Sunt un răsfăț, un moft, nu aliment de bază. Și câtă vreme le consumăm rar și puțin, le putem alege pe cele care ne plac. Legumele or suna ele mai sănătos, dar și la capitolul volum tot chipsurile de cartofi câștigă - sunt mai ușoare și putem mânca mai multe.

Citeşte şi: Ce recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic când luăm vitaminele C şi D