Ce recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic când luăm vitaminele C şi D

1 646x404 jpg jpeg

Multe studii au arătat rolul vitaminelor C şi D în protecţia faţă de COVID-19, iar multe persoane au început să ia suplimente cu aceste vitamine. Nu este un lucru rău, dar este nevoie să fie respectate unele recomandări.

Nutriţionistul Mihaela Bilic atrage atenţia asupra administrării vitaminei D, care în exces poate provoca dezechilibre în corp.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia asupra administrării de vitamina D, într-o perioadă în care foarte multe personae recurg la această metodă pentru a susţine sistemul imunitar.

Specialistul susţine că suplimentele de vitamina C sunt recomandabile fără restricţii, însă excesul de vitamina D poate face rău. 

„Spre deosebire de vitamina D, care este o vitamină liposolubilă - deci se dizolvă în grăsime, se absoarbe în grăsime - şi pe care organismul o sintetizează şi singur în prezenţa luminii, a razelor ultraviolete, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C şi atunci suntem dependenţi de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă şi extrem de fragilă - trebuie ştiut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe şi legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantităţi mari. Din cauza aceasta, eu aş recomanda suplimentele cu vitamina C şi pe principiul că şi dacă luăm mai multă, ea se elimină prin rinichi, deci nu este niciun fel de risc. Şi atunci, un pic de supliment de vitamina C ne aduce această substanţă antioxidantă, cea mai puternică din natură, fără caloriile pe care altfel ar trebui să le consumăm. Vitamina C, la dozele de care avem nevoie zilnic, ar presupune nu cinci porţii, ci cinci kilograme de fructe şi legume proaspăt culese”, a explicat Mihaela Bilic la Digi24. Vitamina D poate deveni periculoasă dacă este administrate în exces „În schimb, la capitolul vitamina D, atenţie mare la suplimente, pentru că nu numai că pot deregla nivelul vitaminei D în organism, dar vitamina D este foarte strâns legată de nivelul calciului, de activitatea hormonală şi mai ales de parathormon, un hormon sintetizat de paratiroide, şi atunci, în momentul în care noi aducem din exterior cantităţi mari de vitamina D, automat paratiroidele se opresc din sinteză, s-ar putea să ne trezim cu un nivel de calciu ridicat în sânge şi cu risc de calculi renali sporit şi atunci, toate aceste lucruri, fără o indicaţie a unui medic, fără un nivel al vitaminei D în organism detectat de nişte analize, pot să facă mai mult rău decât bine”, a arătat medicul nutriţionist. 

Vitamina D, prezentă şi în alimente

Vitamina D există şi ea în alimente în mod natural, nu este nevoie neapărat de suplimente, dar dr. Mihaela Bilic atrage atenţia persoanelor care,  mai ales în această perioadă, elimină grăsimea din alimentaţie, crezând că o alimentaţie dietetică este o alimentaţie sănătoasă: „Avem nevoie de prezenţa grăsimilor în dietă şi când spun grăsimi spun, iată, apropo de vitamina D, avem vitamina D în mod natural, amestecată cu vitamina A, în grăsimea din lapte, tot ce înseamnă brânzeturi, în ficat, în peştele gras, în ou şi atunci aceste alimente, mai ales în sezonul rece, nu trebuie să lipsească din meniul nostru”, a spus Mihaela Bilic la Digi24.