Braga revigorează psihicul

1 2 jpg jpeg

Băutura se prepară prin fierberea în apă a ingredientelor, vedeta reţetei fiind meiul, cereală ale cărei boabele conţin o serie de minerale, vitamine şi aminoacizi. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nitriţie, apreciază că meiul are efecte benefice asupra organismului şi, de aceea, trebuie consumat de persoanele aflate în convalescenţă, de astenici şi de anemici. Meiul şi celorlalte ingrediente (precum secara şi orzul) refac organismul în caz de oboseală intelectuală.

Ingredientele folosite la prepararea acestei băuturi sunt: 600 grame de mei, 200 grame de orz, 200 grame de secară, 500 grame de tărâţe de grâu şi 200 grame de mălai. Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă şi se ţin la loc călduţ, pentru a grăbi încolţirea seminţelor.

După două zile, se scurge apa, iar seminţele se usucă şi se macină. Din pulberea obţinută, se prepară un aluat, iar din acesta se fac turte, care se coc în cuptor. Apoi, turtele, rupte în bucăţele mici, se pun într-un butoi, cu o capacitate de 10 litri şi peste ele se toarnă şase litri de apă fierbinte. După trei zile de ferment, braga este gata. Turtele se mai pot folosi pentru o nouă serie de bragă.