Ce este bine să mănânci la micul dejun

1 mic dejun jpg jpeg

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei pentru că, în funcţie de alimentele consumate, acesta poate asigura doza necesară de energie de care corpul are nevoie pe tot parcursul zilei.

S-ar putea să nu fie pe lista cu priorităţi de la începutul zilei, dar un mic dejun ales corespunzător îţi alimentează corpul cu vitaminele şi mineralele necesare, îţi ţine sub control greutatea şi nivelul de zahăr din sânge, asigură o mai bună concentrare asupra activităţilor cotidiene şi îmbunătăţeşte memoria. Un mic dejun sănătos trebuie să conţină alimente nutritive, care oferă energie, precum cele bogate în: proteine, fibre, vitamine, minerale, carbohidraţi de înaltă calitate sau grăsimi sănătoase. Specialiştii spun că micul dejun ideal trebuie să fie format dintr-un fruct, din cereale, dintr-un produs din lapte şi dintr-o băutură, mai exact, un total caloric cuprins între 300 şi 500 de calorii.

Ovăz

Fulgii de ovăz conţin beta-glucan, o fibră solubilă care creşte saţietatea. De asemenea, fulgii de ovăz sunt bogaţi în antioxidanţi, acizi graşi Omega-3, folaţi şi potasiu, reduc nivelul de colesterol, reglează nivelul de zahăr din sânge, ameliorează simptomele de constipaţie şi îmbunătăţesc sistemul imunitar. Ovăzul tradiţional, tăiat cu lame de oţel, conţine mai multe proteine şi fibre şi are un indice glicemic mai scăzut decât alte tipuri de ovăz. Îl poţi consuma în iaurt, în băuturi sau în terci.

Fructe de pădure

Fructele de pădure, de toate tipurile, cum ar fi: afinele, căpşunile, zmeura şi murele reprezintă o modalitate excelentă de a începe dimineaţa. Sunt sărace în calorii, bogate în fibre şi în antioxidanţi benefici organismului. De pildă, un studiu a arătat că antioxidanţii găsiţi în fructele de pădure pot diminua apariţia unui posibil atac de cord la femei. Le poţi consuma ca atare, fie în combinaţie cu fulgi de ovăz şi iaurt, fie sub formă de piure sau suc.

INFO: Fructele de pădure congelate sunt la fel de hrănitoare şi sănătoase ca şi cele proaspete, aşa că nu le evita!

Cafea

Consumul de cafea este popular datorită conţinutului său cafeină, cu rol energizant. Studiile au arătat că, datorită antioxidanţilor din compoziţie, o ceaşcă de cafea ajută la combaterea inflamaţiilor, reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 şi îmbunătăţeşte metabolismul. Pentru o cafea de calitate superioară şi sănătoasă, este indicat să reduci sau să eviţi adăugarea zahărului în cafea şi să alegi laptele degresat, în locul produselor pe bază de lapte praf sau smântână.

Banane

Sursă de fibre, potasiu şi vitamine din complexul B, banana îţi dă energie pe parcursul zilei şi alungă pofta de dulciuri. Acest fruct este uşor de digerat, de ajutor în caz de indigestie şi recomandat în meniul copiilor. Banana conţine amidon rezistent (în special bananele verzi), mai exact amidonul care ajută la sănătatea sistemului digestiv. O poţi consuma pe post de gustare sau o poţi adăuga în bolul cu iaurt.

Iaurt grecesc

Faţă de iaurtul obişnuit, iaurtul grecesc trece printr-un proces diferit pentru a elimina zerul, de aceea este mai gros, mai cremos şi conţine mai multe proteine. De asemenea, este bogat în calciu şi în probiotice, care contribuie la sănătatea intestinului, la sănătatea oaselor şi la buna funcţionare a sistemului imunitar. Totodată, stimulează metabolismul, reduce pofta de mâncare şi poate fi consumat şi de persoanele aflate la dietă, pentru că este sărac în grăsimi şi în zahăr. Îl poţi asocia cu alte alimente de pe listă, cum ar fi: ovăzul, fructele de pădure sau cu ba