Alegerea formulei de lapte potrivite bebelușului tău

Deși laptele matern reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru hrănirea bebelușului încă din primele ore de viață, există numeroși factori care pot sta în calea unei hrăniri naturale. Important este că există și alternative la alăptarea copilului, iar piața oferă o gamă extrem de largă de formule de lapte praf pentru bebeluși. Poate fi greu de navigat printre atâtea formule, denumiri și variante pe care le găsești disponibile pe piață, însă pentru a face o alegere bună în acest sens, poți ține seama de câteva aspecte esențiale. Iată mai jos câteva dintre acestea.

image

Ce este laptele pentru sugari?

Formulele de lapte praf create special pentru sugari sunt adaptate nevoilor pe care le are copilul încă din primele ore ale vieții. Formulele sunt create pe etape de vârstă, astfel că pentru prima etapă sunt indicate cele de la naștere până la începerea diversificării alimentației care are loc în jurul vârstei de 6 luni. Există reglementări specifice pentru laptele pentru bebeluși, una dintre ele referindu-se la imposibilitatea de a face publicitate acestuia în sensul concurării cu alăptarea.

Reglementările europene specifică diferite cerințe de compoziție pentru formulele destinate sugarilor și formulele de continuare. Este important de știut că formulele de lapte praf  potrivite pentru prima etapă a vieții sunt realizate astfel încât să satisfacă nevoile nutriționale ale bebelușului în primele luni de viață până la introducerea unei alimentații complementare adecvate. Alegerea unei formule de lapte praf pentru sugari se face, de regulă, în urma sfaturilor primite de la medicul care urmărește evoluția și starea de sănătate a copilului.  

Primele mese ale copilului

Încă de la naștere este recomandat ca bebelușul să primească doar lapte – matern sau praf, adaptat primei perioade din viața copilului. Nu uita că este important ca în alegerea unei formule de lapte praf potrivite pentru copil să ții cont dacă în familie sunt cunoscute diverse alergii. Poți alege dintre numeroasele formule de lapte praf pe care le găsești fie în farmacie, fie în magazine – de regulă, în farmacie vei găsi și formule de lapte speciale, concepute pentru diverse nevoi specifice ale copilului. Dacă în primele șase luni ale bebelușului dieta acestuia este bazată exclusiv pe lapte, începând din acest moment pot fi introduse și alimentele solide pentru diversificare mancare copii. Tot în acest moment se face și trecerea de la formula de lapte din prima etapă a vieții la formule de lapte din etapa a doua.

Formule de lapte adaptate fiecărui copil

Cei care produc formulele speciale de lapte praf pentru copii au încercat tot timpul să se apropie de compoziția și calitățile laptelui matern. De regulă, acestea sunt făcute din lapte de vacă, însă acesta suferă diverse ajustări și transformări pentru a satisface nevoile pe care le are bebelușul și abilitățile digestive ale acestuia. Există chiar și formule de lapte praf pentru sugari făcute din lapte de capră, ideale pentru cei care prezintă alergii la proteina din laptele de vacă.

image

Formule diverse de lapte pentru copii

Laptele praf are conținuturi diferite de proteine, carbohidrați, lipide, fier, minerale, vitamine, fiind respectate limitele autorizate de reglementări pentru fiecare nutrient. Pentru alegerea unei formule de lapte praf adaptate nevoilor copilului tău, este important să discuți cu medicul care urmărește evoluția acestuia. Alegerea unei formule de lapte depinde și de vârsta copilului, și de starea fiziologică sau de specificul copilului: dacă prezintă sau nu alergii, cum se comportă în timpul mesei sau după ce mănâncă etc.

Cu toate acestea, este important de reținut faptul că există formule standard de lapte pentru bebeluși, formule de lapte pentru tulburări funcționale și formule de lapte utilizate în scop terapeutic, destinate hrănirii bebelușilor care suferă de diverse boli.