Alimente care protejează de efectele alcoolului

Niciodată nu consuma alcool pe stomacul gol. În plus, unele alimente au efect protector. Totuși, cel mai bine este să consumi alcool cu moderație sau chiar să îl eviți.

Unele alimente ajută la echilibrarea electroliților și pot reduce efectele negative ale alcoolului. În schimb, alimentele nepotrivite pot provoca balonare, deshidratare sau indigestie.  

Consumul alimentelor potrivite înainte de a bea alcool poate ajuta la reducerea efectelor negative și la protejarea sănătății pe termen lung.

1. Ouă

Sunt bogate în proteine și reduc rata de absorbție a alcoolului. Un ou conține aproximativ 6 g de proteine și este o alegere excelentă pentru a menține senzația de sațietate, prevenind poftele exagerate. Poți consuma ouă sub formă de omletă cu legume, fierte sau ochiuri.

2. Ovăz

Este o sursă excelentă de fibre și proteine, oferind sațietate și protecție împotriva efectelor alcoolului. O jumătate de cană de ovăz crud conține 5 g de proteine și 4 g de fibre. În plus, susține sănătatea ficatului prin antioxidanții conținuți.

mic dejun shutterstock 611218415 jpg

3. Banane

Bogate în fibre și potasiu, bananele ajută la încetinirea absorbției alcoolului și la prevenirea dezechilibrelor electrolitice. Conțin aproximativ 75% apă, fiind perfecte pentru hidratare. Consumă-le ca atare sau adaugă-le în smoothie-uri sau salate de fructe.

4. Somon

Acest pește gras este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, care pot reduce inflamațiile cauzate de alcool. Totodată, sunt sursă de proteine, ce încetinesc absorbția alcoolului. Prepară-l la cuptor cu condimente și servește-l cu legume.

5. Iaurt grecesc

Bogat în proteine, grăsimi și carbohidrați, iaurtul încetinește absorbția alcoolului și menține senzația de sațietate. Combină-l cu fructe și nuci pentru a obține o gustare hrănitoare.

iaurt pixabay jpg

6. Semințe de chia

Sursă de fibre, proteine și antioxidanți, semințele de chia pot proteja ficatul de daunele alcoolului. Le poți consuma sub formă de budincă. Pentru a o prepara, amestecă 3 linguri de semințe cu lapte și adaugă fructe sau miere.

7. Fructe de pădure

Murele, afinele și căpșunile sunt bogate în antioxidanți și vitamine esențiale. Ele ajută la hidratare și protejează celulele de daunele oxidative cauzate de alcool. Consumă-le cu migdale sau în iaurt.

8. Sparanghel

Sprijină sănătatea ficatului prin antioxidanții și enzimele conținute, care metabolizează alcoolul. Gătește-l la cuptor cu ulei de măsline și condimente pentru o garnitură ușoară.

9. Grepfrut

Conține antioxidanți ce protejează ficatul și ajută la prevenirea acumulării grăsimii cauzate de alcool. Consumă-l proaspăt, dar ține cont că poate interacționa cu anumite medicamente.

10. Pepenele

Indiferent dacă este verde sau galben, pepenele este hidratant, conținând peste 90% apă. În plus, este bogat în potasiu, un electrolit important, care se pierde prin consumul de alcool.

11. Avocado

Conține grăsimi sănătoase, care reduc absorbția alcoolului. Este și o sursă excelentă de potasiu. Servește-l pe pâine prăjită sau în salate.

12. Quinoa

Acest superaliment conține proteine, fibre și minerale precum magneziul și potasiul, care ajută la echilibrarea electrolitică. Adaugă quinoa în salate sau supe pentru un plus de nutrienți.

13. Sfecla roșie

Sfecla este bogată în antioxidanți care protejează ficatul. Poate fi consumată în salate, supe sau preparată la cuptor.

14. Cartofi dulci

Fiind o sursă bună de carbohidrați complecși și potasiu, cartofii dulci ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la echilibrarea electrolitică. Prepară-i la cuptor ca garnitură.

15. Amestecuri de nuci și semințe

Bogate în proteine, fibre și minerale esențiale, nucile și semințele pot fi consumate ca atare. Sunt de evitat variantele cu zahăr sau sare adăugată.

Ce alimente să eviți?

Pentru a preveni indigestia, balonarea și deshidratarea când bei alcool, evită alimentele sărate, carbohidrații rafinați (precum pâinea albă și dulciurile) și băuturile carbogazoase sau cu cofeină.