Alimentația copilului cu intoleranță la lactoză: Ce trebuie să eviți?

image

Intoleranța la lactoză este o problemă relativ frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii, caracterizată prin incapacitatea organismului de a digera lactoza, zahărul natural din lapte și produsele lactate. Această intoleranță apare din cauza deficitului sau absenței lactazei, enzima necesară pentru descompunerea lactozei în zaharuri simple.[1] Adaptarea alimentației este esențială pentru a evita disconfortul digestiv, iar asta presupune și evitarea anumitor alimente.   

Alimente cu conținut ridicat de lactoză: lista produselor de evitat

Înainte de a face orice fel de modificări în alimentația unui copil, este indicat să programezi o consultație la un specialist în nutriție pediatrică în București. Este cu atât mai important să faci asta dacă modificările respective presupun excluderea anumitor alimente sau limitarea consumului acestora.

În cazul intoleranței la lactoză, cea mai evidentă categorie de alimente de evitat este cea formată din lapte și produse lactate. Laptele de orice tip, fie el integral, semidegresat sau degresat, are un conținut ridicat de lactoză și trebuie eliminat complet din dieta copilului. Brânzeturile, în special cele moi (brânză proaspătă, urdă, mozarella proaspătă, telemea), sunt și ele bogate în lactoză. Același lucru se poate spune despre smântână sau frișcă. Înghețata și alte deserturi pe bază de lapte ar trebui, de asemenea, evitate.[1][2][3]

Din categoria produselor lactate cu conținut mai scăzut de lactoză și pe care este posibil ca cel mic să le tolereze, în cantități mai mici, fac parte în principal iaurtul, kefirul și alte lactate și brânzeturi fermentate (Parmezan, Grana Padano, Cheddar maturat, brânză de capră maturată, Emmental/ Gruyère). Și untul conține o cantitate relativ mică de lactoză în comparație cu alte produse lactate.[1][2][3]

În principiu, nu este obligatorie excluderea completă a tuturor produselor lactate din alimentația copilului cu intoleranță la lactoză, dar este indicat să se limiteze consumul acestora, în funcție și de severitatea intoleranței.[2]

Surse ascunse de lactoză care necesită atenție

Dacă laptele și produsele derivate din acesta sunt o sursă evidentă de lactoză, nu același lucru se poate spune despre toate alimentele care o conțin. Există numeroase „surse ascunse” de lactoză, iar lista lor include multe surprize, inclusiv alimente pe care copilul le consumă poate zilnic sau destul de des.

Exemple de astfel de alimente sunt pâinea din comerț, cornurile, biscuiții, cerealele pentru micul-dejun, sosurile gata preparate, mezelurile, chipsurile, piureurile/ supele instant, dar și deserturile preambalate. De asemenea, unele alimente pot fi contaminate cu urme de lactoză în timpul procesului de fabricație.[2][3]

Unele medicamente și suplimente pot conține lactoză: comprimate masticabile, probiotice, suplimente de calciu cu lactoză ca excipient sau siropuri pentru copii (citește compoziția: „lactose monohydrate”).

Cum identifici lactoza pe etichetă

Caută următorii termeni:

● lactoză, zer, lapte praf, proteine din lapte;

● cazeinat de sodiu, lactoalbumină, cazeină;

● „conține lapte” - chiar dacă e în cantități mici.

Sfaturi suplimentare

● Consultă un specialist în nutriție pediatrică pentru a beneficia de un plan alimentar personalizat pentru copilul tău. Nu uita că nu este vorba doar de a exclude sau limita consumul anumitor alimente, ci și de a găsi surse alternative pentru nutrienții pe care acestea îi ofereau. De exemplu, laptele și produsele lactate sunt o sursă bună de calciu, dar la fel sunt și legumele verzi.

● Testează toleranța copilului la lactoză. După cum menționam mai sus, unele produse lactate conțin mai puțină lactoză decât altele. În, plus, unii copii cu intoleranță la lactoză o pot tolera în cantități mici fără simptome semnificative. Introdu produsele treptat și observă reacțiile.

● Educă-l pe copil. Pe măsură ce crește, ajută-l să înțeleagă de ce trebuie să evite anumite alimente și să citească etichetele.

Intoleranța la lactoză nu trebuie să fie o barieră în calea unei alimentații sănătoase și echilibrate pentru copilul tău. Evitarea anumitor alimente poate preveni apariția simptomelor digestive neplăcute și, cu condiția să se facă corect, nu va afecta aportul de nutrienți necesari pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Consultă un medic nutriționist și află exact ce schimbări trebuie să faci în alimentația copilului tău!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate fi considerat un substitut pentru vizita la medic și sfatul acestuia. Pentru recomandări personalizate privind alimentația copilului, programează-l la o consultație de specialitate!   

Surse:

1. Ajmera, Rachael. „Lactose-Free Diet: Foods to Eat and Avoid”, Healthline, 24 Mar. 2020, www.healthline.com/nutrition/lactose-free-diet. Accesat la 17 Apr. 2025.

2. „Eating, Diet, & Nutrition for Lactose Intolerance”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 17 Apr. 2025, www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/eating-diet-nutrition. Accesat la 17 Apr. 2025.

3. „Foods High in Lactose”, WebMD, 3 Nov. 2020, www.webmd.com/diet/foods-high-in-lactose. Accesat la 17 Apr. 2025.