Kombucha, leacul împăraţilor Chinei

1 2 png png

În China, băutura produsă din această ciupercă era con­siderată sacră, un adevărat elixir al tinereţii veşnice, fiind folosită iniţial doar de marii nobili.

În zilele noastre, medicina mo­der­nă confirmă calităţile terapeutice deosebite ale ciu­percii ceaiului şi o recomandă în trararea mai multor afecţiuni: infecţii bacteriene, stimularea metabolismului, ateroscleroză, artrită, reumatism şi mul­tor altor afecţiuni.

Ce este Kombucha?

Este o colonie de peste 20 de microorganisme, bacterii ,,prietenoase” şi ciuperci care fermentează în ceai verde sau ceai negru îndulcit, dând naştere unei băuturi acidulate şi aromate, asemănătoare cidrului.

Pe măsură ce Kombucha consumă zahărul, produce o multitudine de acizi organici, precum acid glucuronic, acid gluconic, acid lactic, acid acetic, acid butyric, acid malic şi acid usnic; vitamine, în special din grupul B, precum şi vitamina C; totodată, mai produce aminoacizi şi enzime necesare organismului uman. Toate acestea prezintă avantajele culturilor probiotice, care ajută la menţinerea sănătăţii.

Deşi studiile asupra ciupercii nu au fost complet elucidate, se ştie deja că ea conţine cantităţi importante de vitamina C, precum şi complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12), calităţi care justifică proprietăţile sale de reîntinerire şi energizare a organismului.

În plus, ciuperca conţine şi substanţe antibiotice şi antivirale puternice, fapt ce explică beneficiile sale în tratarea bolilor infecţioase.

Însă, cea mai mare calitate a ciupercii este puterea sa detoxifiantă, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele.

De asemenea, conţine şi substanţe cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru vârsta a treia, dar şi pentru copiii aflaţi în creştere, pentru cei aflaţi la pubertate şi care se confruntă cu fenomenele neplăcute specifice acestei perioade.

Cum se obţine Kombucha?

Pentru obţinerea băuturii, veţi avea nevoie de o cultură de kombucha (o poţi procura din magazinele naturiste online) şi de lichidul de start (ceai fermentat din kombucha).

Întrucât obţinerea ciupercii acasă este mai dificilă, îţi recomandăm să achiziţionezi ciuperca de pe internet, de la crescătorii de kombucha. Iată cum se obţine băutura:

- Într-un vas cu un litru de apă clocotită se pun 2 linguriţe de ceai negru sau ceai verde, se acoperă şi se lasă să infuzeze timp de 30 de minute, după care se strecoară si se amestecă bine cu 100 g zahăr;

- Ceaiul obţinut se lasă să se răcească, până ajunge la temperatura camerei, după care se toarnă într-un borcan înalt, cu gura largă;

- Se adaugă în borcan un strat gelatinos de Kombucha, după care se acoperă gura borcanului cu un tifon curat;

- Se lasă ceaiul la fermentat timp de 5-6 zile, după care se filtrează. Acest timp este necesar pentru ca microorganismele prietenoase din aceasta colonie să aibă timp să consume zahărul şi să-l transforme în substanţe cu efecte vindecătoare;

- După cele 5-6 zile, se filtrează ceaiul prin tifon, iar lichidul obţinut se depozitează în sticluţe, care se ţin la rece (termenul de valabilitate este de maximum două săptămâni);

- Când băutura ajunge la gustul şi aciditatea dorite, cu mâinile curate, se scoate ciuperca din borcan, se clăteşte sub jet de apă rece şi se introduce într-un nou borcan cu ceai preparat ca în reţeta anterior descrisă;

Beneficiile ceaiului Kombucha

Constipaţie - Se ţin cure de lunga durata (minimum o luna) cu Kombucha, care reechilibrează flora intestinală şi astfel îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi elimină microbii dăunători. Se beau minimum două pahare pe zi, de regulă pe stomacul gol. Este un bun remediu în tratarea candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrarii antibioticelor şi pentru stimularea digestiei.

Reumatism, gută - O cura de două luni, în care se consumă zilnic jumătate de litru - un litru din acest preparat are efecte de dezintoxicare remarcabile. Acidul glucuronic ajută la inactivarea şi eliminarea din organism a substanţelor toxice, fiind un ajutor nepreţuit în tratarea acestei categorii de afecţiuni.

Prevenirea şi combaterea aterosclerozei şi hipertensiunii - Se beau 3 pahare de ceai Kombucha pe zi, în cure cu o durată de minimum trei luni.

Dureri de cap - Consumarea a 2-3 pahare de Kombucha poate opri din timp migrenele care apar pe fondul stresului şi al suprasolicitării nervoase.

Anxietate, iritabilitate - Se consumă regulat acest ceai, iar rezultatele se vor vedea în timp. Kombucha linisteşte nervii, alungă tristeţea şi redă pofta de viaţă. Se consumă zilnic înainte de fiecare masă câte o jumătate de pahar de preparat.

Adjuvant în tratamentul cancerului - Se pare că prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitară (administrarea sa stimulează producţia de Interferon) şi vitaminizante este un remediu excelent de protecţie împotriva cancerului. Astfel, se bea un litru din acest remediu pe zi, în locul apei obişnuite, în cure de lungă durată - cel puţin 45 de zile.