3 efecte surprinzătoare ale consumului de orez. Sigur nu le ştiai!

Foarte popular în lumea întreagă, orezul este sursa de hrană pentru aproximativ jumătate din populaţia lumii. Este un aliment versatil, care poate fi preparat în multe moduri. Se estimează că 23% din caloriile consumate în lume provin din orez.

image

Foto: Shutterstock

Orezul este bogat în fibre, conţine vitamine din grupa B şi minerale. O cantitate de 100 de grame de orez alb gătit conţine: apă (63,9 g), proteine (2,92 g), glucide (31,8 g), lipide (0,41 g), amidon (27,7 g), fibre (0,8 g), calciu (14 mg), clor (5,91 mg), iod (< 20 mcg), magneziu (7,1 mg), mangan (0,17 mg), fosfor (35 mg), potasiu (16 mg), seleniu (< 20 mcg), sodiu (< 5 mg), zinc (0,26 mg), vitamina B1 (0,03 mg), vitamina B2 (< 0,01 mg), vitamina B3 (0,16 mg), B5 (0,21 mg), B6 (0,029 mg), B9 (9,9 mcg) şi B12 (0,032 mcg), informează passeportsante.net.

Citeşte şi: AŞA PREPARI SĂNĂTOS CARNEA LA GRĂTAR!

Orezul alb este rafinat, mai exact, boabele albe au fost obţinute prin decorticarea şi măcinarea orezului brun. Prin aceasta, au fost îndepărtate primul strat de coajă, precum şi tărâţele, germenii şi endospermul, ţesut bogat în minerale, care ajută la germinarea bobului. În schimb, orezul brun este mai puţin procesat şi măcinat, ceea ce înseamnă că are un conţinut mai bogat de minerale, vitamine şi fibre.

1. Ai mai multă energie după ce îl consumi

„Orezul alb este o sursă de carbohidrați, care este principala sursă de combustibil pentru organism”, explică Lauren Manaker, nutriţionist citat de eatthis.com. Totodată, vitaminele B (cu excepţia vitaminei B9) pe care orezul le conţine sunt implicate în producerea energiei la nivelul celulei, potrivit cercetărilor apărute în publicaţia Nutrients.

2. Este posibil să ingerezi arsenic. Cum previi acest lucru

Element prezent în sol, arsenicul poate duce la apariţia unor probleme de sănătate în cazul în care se consumă frecvent alimente care îl conţin. Şi orezul poate conţine arsenic. Este bine de ştiut că orezul alb conţine mai puţin arsenic decât cel brun. De asemenea, orezul basmati alb din India și Pakistan poate conține mai puțin arsenic decât alte tipuri de orez.

Pentru a mai reduce din cantitatea de arsenic, spală bine orezul înainte de a-l prepara sau chiar îl poţi ţine în apă în jur de o jumătate de oră.

Vezi şi: ACESTE ALIMENTE ÎŢI PĂTEAZĂ DINŢII

3. Poţi avea oase mai puternice

Ştim cu toţii că vitamina D şi calciul sunt importante pentru sănătatea oaselor. Dar şi manganul, pe care orezul îl conţine, este implicat în menţinerea sănătăţii sistemului osos.