Când expiră, cu adevărat, alimentele?

1 data expirare jpg jpeg

I se poate întâmpla oricui să observe că alimentul pe care tocmai la scos din frigider sau din cămară este expirat. De cele mai multe ori, acesta ajunge imediat la coşul de gunoi. Dar nu orice produs expirat este şi stricat. Aruncarea lui înseamnă risipă.

 În Uniunea Europeană (UE) sunt irosite anual 88 de milioane de tone de alimente, în jur de 20% din totalul hranei produse. Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din Europa, cu 2,55%, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an. Asta înseamnă că românii aruncă la coşul de gunoi peste 6.000 de tone de alimente pe zi. 

Pentru a evita risipa alimentară, ar trebui să învăţăm să citim eticheta produsului. În multe cazuri, un produs expirat nu înseamnă obligatoriu că este alterat, ci doar faptul că producătorul nu mai poate garanta, după data de valabilitate menţionată pe etichetă, că produsului nu i-a scăzut calitatea. 

Diferenţe între termeni 

Parlamentul European, National Geographic şi Universitatea Harvard sunt câteva dintre instituţiile sau publicaţiile care au atras, de-a lungul timpului, atenţia că majoritatea consumatorilor interpretează greşit termenele de valabilitate ale produselor alimentare. De obicei, alimentele sunt etichetate fie cu o dată limită de consum, fie cu o dată limită de consum optim. 

În primul caz, ţi se indică până în ce moment poţi consuma în siguranţă produsul respectiv. De obicei, pe ambalaje apare scris: ,,A se consuma până la dată de…“. Acest termen trebuie întotdeauna respectat. Altfel, după expirare, consumul acestor produse poate pune sănătatea în pericol, cauzând intoxicaţii alimentare. Este cazul alimentelor uşor perisabile, precum carne şi peşte proaspăt, mezeluri, lactate, salate, produse de patiserie cu cremă şi, în general, mai tot ce cumperi din frigiderele supermarketurilor. 

Când pe ambalaj apare menţiunea: ,,A se consuma, de preferinţă, înainte de…“, urmată de precizarea ,,Vezi data de pe ambalaj“, înseamnă că produsul nu devine periculos pentru sănătate de la data scrisă pe etichetă. Alimentele acestea pot fi consumate mult timp după data de valabilitate oficială. În această categorie intră alimentele ,,uscate“, precum pastele, orezul, ciocolata sau biscuiţii.  

Păstrarea produselor 

Modul în care sunt depozitate alimentele determină cât timp acestea pot fi păstrate înainte de a fi consumate. Adeseori, chiar şi produsele uşor perisabile îşi pot prelungi valabilitatea dacă sunt depozitate corect. 

De exemplu, legumele şi fructele proaspete pot fi depozitate la temperatură scăzută (4-8°C) timp de 3-4 zile. Altfel îşi pierd valoarea nutritivă. Brânza proaspătă precum telemeaua poate fi conservată în saramură timp de 3 luni, cu condiţia să fie păstrată la rece. Mâncarea gătită trebuie consumată cât mai repede. Conform nutriţioniştilor,ea poate fi păstrată la frigider maxim 48 de ore, deoarece bacteriile prezente în frigider sau în recipient se înmulţesc şi alterează produsul respectiv. 

De altfel, în frigider alimentele trebuie depozitate compartimentat şi ambalate corespunzător. În caz contrar, îşi pot transfera mirosul, ceea ce facilitează şi transferul de microorganisme. Unele alimente, precum grăsimile, trebuie ambalate etanş deoarece, în contact cu aerul râncezesc, devenind toxice pentru organism. Iar preparatele pe bază de făină şi orez, cu un conţinut mare de apă, cum ar fi sosurile, au nevoie de un mediu uscat. Asta deoarece au un conţinut crescut de apă prin care devin medii de cultură pentru microorganisme, ceea ce generează infecţii alimentare. 

Lactatele şi carnea 

Un alt factor ce influenţează expirarea alimentelor este starea ambalajului. În cazul produselor proaspete, precum lactatele, acestea pot fi consumate după termenul de expirare dacă au fost păstrate corect şi nu au fost desfăcute. Atât laptele, cât şi iaurtul, dacă nu au fost desfăcute, pot fi consumate chiar şi după 2 săptămâni după depăşirea valabilităţii. Dacă, însă, ambalajul devine umflat, iar conţinutul îşi modifică aspectul, este semn că produsu este stricat. 

Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate şi la 3-5 săptămâni după expirare. Pentru a fi sigur, foloseşte acest truc: pune un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă pluteşte, înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă îl poţi consuma. 

Mezelurile şi carnea sunt produsele al căror termen de expirare trebuie întotdeauna respectat. Altfel, există riscul de intoxicaţii. Odată ambalajul deschis, mezelurile trebuie consumate în următoarele 2 zile.