Lucruri înduioşătoare pe care ți le-ar spune câinele tău dacă ar putea vorbi

image

Poate te întrebi destul de des ce ți-ar spune câinele tău dacă ar putea vorbi. Dacă nu ar exista această barieră de comunicare, unul dintre principalele lucruri pe care ți le-ar cere câinele tău ar fi, probabil, să-i acorzi mai multă atenție.

Asta se datorează faptului că, în general, foarte mulți dintre proprietarii de animale nu petrec suficient de mult timp cu câinii lor, fapt ce-i face pe aceștia să sufere. Dar, pe lângă acest aspect important, câinele tău ar vrea să știi și următoarele lucruri.

,,Durata mea medie de viață este între 10-15 ani, așa că despărțirea va fi una dureroasă. Din păcate, prietenul tău patruped nu va trăi la nesfârșit, motiv pentru care trebuie să fii conștient de acest lucru când decizi să-l adopți. Dar, câinele tău poate depăși cu ușurință durata medie de viață și poate avea o bătrânețe liniștită alături de tine, dacă este iubit și îngrijit cu mare atenție. Așa că nu neglija vizitele și sfaturile medicului veterinar. Mergi anual la veterinar pentru vaccinuri și deparazitări sau oricând îți recomandă medicul. De asemenea, acordă o atenție sporită alimentației câinelui: nu-l lăsa să cerșească și nu-i da alimente precum dulciuri (în special ciocolata, care poate fi fatală), ceapă, usturoi sau prăjeli. Cel mai bine ar fi (mai ales dacă este de rasă) să mănânce boabe și să roadă ocazional oase mari, pentru a-și curăța dinții.

,,Dă-mi timp să înțeleg ce vrei de la mine”

Câinii comunică altfel și au nevoie uneori de timp pentru a înțelege ce dorim de la ei. Dar, cu ajutorul dresajului și al comenziilor scurte și repetate (șezi, vino, culcat), urmate de laude și mici recompense, câinele va înțelege, în cele din urmă, ce dorești de la el. Este necesară doar puțină răbdare.

,,Ai încredere în mine, este esențial pentru starea mea de bine”

Atunci când afișezi o atitudine încurajatoare și încrezătoare față de câinele tău, acesta va fi mult mai motivat să urmeze indicațiile și comenziile tale, decât în cazul în care ai o atitudine rece și îndoielnică. Ține minte: nimeni nu se naște învățat, nici măcar câinii. Așa că și aceștia trebuie încurajați și recompensați de fiecare dată când reușesc să-ți urmeze comenziile sau învață trucuri noi. Mai mult decât atât o atitudine încrezătoare și un ton blând și încurajator pot fi de folos și atunci când vrei să-ți liniștești câinele în cazul în care acesta este speriat de ceva(fulger, artificii, zgomote puternice, etc).

„Nu fi supărat pe mine mult timp și nu mă închide ca pedeapsă”  

Nu-ți închide câinele într-o cameră separată dacă acesta a făcut ceva rău. Cel mai probabil va începe zgârie ușa, să plângă sau să distrugă camera în care a fost închis. De asemenea, trebuie să știi că o astfel de pedeapsă poate slăbi legătura dintre tine și câine. Aatunci când îți surprinzi câinele că face ceva ce nu are voie, încearcă să-l întrerupi din comportamentul negativ, folosind un ,,nu” energic sau să bați pur și simplu puternic din palme. Zgomotele puternice îi deranjează și îi descurajează pe câini să continue ceea ce au început, scrie vcahospitals.com. Totuși, nu folosi aparate de emis sunete sau alte dispozitive asemănătoare, pentru că pot afecta auzul câinelui.

,,Ai munca ta, distracțiile tale, prietenii tăi, dar eu te am doar pe tine”

Acesta este unul dintre lucurile mai triste pe care ar vrea câinele tău să le știi. Câinele este prin natura sa un animal loial și foarte iubitor, motiv pentru care are nevoie să petreacă mult timp în compania ta. Așa că nu-l neglija.

,,Vorbește cu mine din când în când. Chiar dacă nu îți înțeleg cuvintele, îți înțeleg vocea”

Câinilor le place atunci când stăpânii lor le vorbesc, fiindcă le asigură nevoia de atenție și afecțiune. Mai mult decât atât, chiar dacă aceștia nu înțeleg toate cuvintele limbajului uman, câinii cu o inteligență medie pot înțelege în jur de 165 de cuvinte din limbajul nostru uzual, scrie masterclass.com. În plus, ei înțeleg perfect din tonul vocii noastre dacă suntem bine dispuși sau triști, motiv pentru care atunci când ești trist, cel mai probabil câinele tău se va duce țintă către tine și va cere să-l mângâi sau se va pune în poala ta.

image

,,Fii conștient de modul în care mă tratezi. Nu voi uita niciodată”

Acesta este unul dintre principalele motive pentru care nu ar trebui să-ți lovești câinele vreodată. Pedeapsa fizică duce la slăbirea relației dintre voi și poate declanșa chiar un comportament agresiv din partea câinelui.

„Înainte să mă cerți că sunt necooperant, încăpățânat sau leneș, întreabă-te dacă s-ar putea să mă deranjeze ceva. S-ar putea să nu primesc mâncarea potrivită, să fiu bolnav sau bătrân

Nu uita că atunci când un câine în general activ și dornic de joacă devine brusc retras, letargic sau somnoros, este posibil să-l deranjeze ceva de la boală, până la o simplă sperietură. Așa că analizează bine situația și nu certa câinele. În cazul câinilor în vârstă, chiar dacă nu mai au energia pe care o aveau odată, au încă nevoie de dragostea și sprijinul tău ca să le fie bine.

caine jpg

,,Ai grijă de mine când îmbătrânesc. Vei îmbătrâni și tu. Nu mă abandona doar pentru că sunt bătrân și ține minte că te iubesc”

Din păcate, foarte mulți câini în vârstă sunt abandonați doar pentru că sunt bătrâni și bolnavi, iar stăpânii nu-și mai doresc sau nu-și mai permit să-i îngrijească. Totuși, acest aspect ar fi trebuit să fie cântărit încă de dinaintea deciziei de a adopta sau cumpăra un câine.

De Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.ahna.net/site/blog-asheville-vet/2020/03/30/if-dogs-could-talk-the-10-things-they-would-say

https://mycommunitypetclinic.com/the-10-worst-foods-to-feed-your-pet/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/using-punishment-effectively

https://www.masterclass.com/articles/how-many-words-can-a-dog-learn