De ce ai nevoie de fitoestrogeni

2 jpg jpeg

Hormon eliberat în corpul femeii, estrogenul reglează ciclul menstrual, iar în perioada adolescenţei influenţează dezvoltarea sânilor şi apariţia părului în zona pubiană şi a suprabraţului. Sistemul endocrin joacă un rol important în producerea acestui hormon care controlează menstruaţia până la menopauză.

Conţin fitoestrogeni legumele şi leguminoasele (linte, morcovi, fasole, sparanghel), fructele (rodia, fructele de pădure, stugurii), unele tipuri de cereale (ovăz, orz, germeni de grâu), soia, nucile şi seminţele.

Îţi redau echilibrul hormonal

Fitoestrogenii imită estrogenul, întrucât au o structură asemănătoare. Când pătrund în organism, receptorii îi percep ca pe hormoni estrogeni. Totuşi, faţă de hormonii produşi de corp, fitoestrogenii nu se leagă ferm la receptorii de estrogen şi au un efect mai slab.

Unul dintre efectele benefice ale fitoestrogenilor este că susţine echilibrul hormonal pe măsură ce te apropii de menopauză. În timpul perimenopauze, acea perioadă care face trecerea de la etapa fertilă la menopauză, nivelul de hormoni din corp începe să aibă fluctuaţii şi să provoace apariţia simptomelor menopauzei:

- bufeuri,

- sensibilitate mamară,

- reducerea apetitului sexual,

- oboseală,

- menstruaţii neregulate,

- stări de spirit schimbătoare.

Fitoestrogenii oferă o alternativă la estrogenul sintetic folosit în terapia hormonală de substituţie şi reduc intensitatea bufeurilor.

Previn osteoporoza şi acneea

Nivelul scăzut de estrogen după instalarea menopauzei îţi poate afecta sănătatea oaselor şi poate conduce la apariţia osteoporozei. Un alt efect este pierderea vitalităţii.

Apariţia acneei este cauzată de o creştere a nivelului de hormon androgeni. Datorită faptului că menţin echilibrul hormonal, fitoestrogenii combat şi neplăcuta acnee.

Citeşte şi: Ce n-ar trebui să lipsească din dieta niciunei femei

Te protejează de cancerul mamar şi bolile cardiace

Potrivit unui studiu, consumul de soia reduce riscul de cancer la sân. Soia se numără printre alimentele bogate în fitoestrogeni. Un alt studiu a arătat că fitoestrogenii previn afecţiunile circulatorii şi îmbunătăţesc sănătatea inimii la femeile aflate la premenopauză.