Părţi ale corpului pe care nu este igienic să le atingi

Obiceiul de a te scobi în nas sau de a te scărpina în anumite părţi ale corpului precum posteriorul nu este numai dezgustător, ci şi nesănătos. Desigur, toate părţile corpului pot fi atinse în timp ce te speli, de exemplu, dar nu şi când ai mâinile murdare.

image

Regiunea anală nu trebuie atinsă decât când te speli. Foto: Shutterstock

Mâinile sunt contaminate cu diverşi microbi, care se pot propaga şi în alte părţi ale corpului mai sensibile. Totodată, alte părţi ale corpului precum regiunea anală sunt pline de microorganisme pe care, prin atingere, le putem răspândi.

Faţa

De câte ori pe zi îţi duci mâinile la faţă? Cu excepţia cazurilor în care te speli şi aplici cremă, este bine să îţi ţii mâinile departe de faţă. Potrivit microbiologului Matthew Lee, mâinile conțin uleiuri care pot înfunda porii feţei și care pot agrava acneea. Microbii de pe degete pot chiar exacerba acest efect, informează thehealthy.com.

Citeşte şi: Soluţii naturiste care ajută în acnee. Ce remedii poţi încerca

Ochii

Sunt extrem de sensibili, de aceea nu ar trebui atinşi, pentru că astfel pot fi contaminaţi cu diverşi microbi sau cu murdărie. Totodată, microparticulele de mizerie pot cauza iritaţii oculare sau chiar mici leziuni pe cornee. Dacă eşti nevoit să îţi atingi ochii, spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun înainte. Reţine că este un obicei nepotrivit şi să îţi freci ochii, deoarece acest lucru favorizează apariţia ridurilor şi a cearcănelor. Dacă ai mâncărime oculară, aplică picături, la recomandarea medicului.

Vezi şi: Semnul din jurul ochilor, care îți arată complicații ale diabetului

Nasul

În nas există bacterii aşa-zis bune. Prin introducerea degetelor în nas nu faci decât să introduci la acest nivel microbii de pe mâini, iar unii dintre ei pot provoca inclusiv îmbolnăvire.

Gura

În gură se află 34 până la 72 de tulpini diferite de bacterii. Cele mai multe dintre acestea sunt inofensive, iar altele chiar sunt benefice pentru sănătatea orală. Introducând mâinile în gură, echilibrul microbian de la acest nivel poate fi perturbat sau pot fi introduşi microbi patogeni.

Citeşte şi: Cum să nu îţi atingi faţa - 10 sfaturi de la dr. Mihaela Leventer

Posteriorul

Atingerea părţii anale poate contribui la răspândirea unor microbi precum E.coli. Potrivit lui Glenner Richardson, director al unui laboratoar de microbiologie și chimie analitică, este imperativ ca mâinile să fie ţinute departe de organele genitale.

„Contactul mâinilor cu regiunea anală poate facilita transmiterea unui microorganism din tractul gastrointestinal, direct sau indirect, în gură sau ochi, de exemplu, unde devine un agent infecțios”, explică Glenner Richardson.

Buricul

Ştiai că partea cea mai murdară a corpului este buricul, potrivit Public Library of Science? Chiar şi după duş, rămâne plin de microbi, mai ales că este o parte a corpului neglijată când vine vorba de igiena corporală. În buric au fost descoperite 2.368 de specii de bacterii, dintre care 1.458 sunt necunoscute.