Gura uscată: 5 boli grave pe care le poate anunța

sete4 jpg

Fiecare dintre noi a avut cel puțin o dată în viață gura uscată. Dacă de cele mai multe ori motivul este banal, acest fenomen poate ascunde și o problemă gravă de sănătate. Dr. Azad Eyrumlu, un stomatolog britanic, spune care sunt acele boli care ar putea fi legate de uscăciunea gurii.

Sănătatea orală precară nu se limitează la carii, ea poate avea consecințe asupra întregului organism și  poate, de asemenea, să favorizeze anumite boli .  „Stomatologul nu are grijă doar de sănătatea orală . De asemenea, suntem instruiți  pentru a detecta unele probleme mai ample legate de sănătatea generală.   Este esențial să vă monitorizați îndeaproape și, dacă observați  simptome persistente de uscăciune a gurii , ar trebui să mergeți la medicul dumneavoastră de familie”, spune Dr. Azad Eyrumlu.

Ce este sindromul gâtului uscat

Xerostomia  sau  sindromul gurii uscate  se caracterizează printr -o cantitate insuficientă de salivă în gură, care provoacă  uscăciunea gâtului . Acest sentiment poate avea mai multe cauze, cum ar fi administrarea de medicamente, fumatul sau deshidratarea . Dar, în unele cazuri, poate fi un simptom al unei boli grave. 

Într-adevăr, așa cum explică dr. Azad Eyrumlu: „Uneori , sănătatea orală precară poate duce la probleme grave  , în sensul că o gură uscată poate fi  un semn că ceva nu este în regulă în altă parte.   Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum senzație lipicioasă în gură, un gât uscat, dificultăți la mestecat, la  înghițire   sau chiar respirație urât mirositoare.

Prin urmare, este important să fim conștienți de aceste semne și să le monitorizăm dacă sunt frecvente.

Diabetul

Uscăciunea gurii este un simptom comun al diabetului zaharat . Poate fi favorizată de hiperglicemie și administrarea de medicamente (multe tratamente provoacă o deficiență de salivă). 

Boala Alzheimer

Acest simptom poate fi o consecință a acestei boli. Într-adevăr, o persoană cu Alzheimer poate uita să bea suficientă apă. Medicamentele care se iau pentru a încetini progresia stării neurologice pot contribui, de asemenea, la senzația de gură uscată.

Sindromul Sjogren

Denumită și sindromul sicca, aceasta este o boală autoimună rară, caracterizată prin scăderea producției de lacrimi și salivă . Una dintre consecințele acestei patologii este, prin urmare, gura uscată. 

Accident vascular cerebral

În 40% dintre cazuri, persoanele care au suferit un atac cerebral rămân cu sechele. Dintre acestea, fenomenul de uscăciune a gurii este prezent la cei care au trecut printr-un astfel de episod.

HIV

Gura uscată este un simptomcomun la persoanele cu HIV .