Iată cum poți avea picioare frumos mirositoare!

Dacă te confrunţi cu mirosul neplăcut al picioarelor, igiena este de bază. În plus, te poţi baza şi pe unele adjuvante precum uleiurile esenţiale.

image

Mirosul neplăcut al picioarelor este o problemă foarte comună despre care se discută prea puțin. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei neplăceri se regăsesc încălțămintea nepotrivită care nu permite aerisirea picioarelor, șosetele prea groase, modificările hormonale din timpul pubertății, sarcinii sau al menopauzei. Găseşti în farmacia verde uleiuri esențiale care, folosite în completarea igienei, te pot ajuta să combaţi problema.

Uleiul esențial de lavandă

Uleiul esențial de lavandă are un miros plăcut și liniștitor, fiind indicat într-o mulțime de afecțiuni, printre care se numără insomnia, migrenele, problemele digestive, anxietatea și nu numai! Dacă îți masezi tălpile cu ulei esențial de lavandă înainte de culcare, poți constata o ameliorare a mirosului neplăcut, grație faptului că lavanda are proprietăți antiseptice și ucide bacteriile care cauzează mirosul neplăcut. Pentru un efect sporit, după ce ți-ai masat picioarele cu ulei esențial de lavanda, pune-ți șosete și lasă să acționeze peste noapte.

Poți să-ți prepari în casă propriul deodorant pentru picioare, folosid ulei de lavandă în amestec cu salvie și hamamelis. 

Ingrediente: 100 de ml de apă clocotită, 2 linguri de salvie uscată, 4 linguri de hamamelis, 10 picături de ulei esențial de lavandă

Mod de preparare: Se toarnă apa clocotită peste salvie. Se acoperă și se lasă la infuzat 15 minute. Apoi, adăugă cele 4 linguri de hamamelis și uleiul esențial de lavandă. Se strecoară, și se toarnă conținutul într-o sticlă cu pulverizator, care se păstrează la frigider. Înainte de folosire, nu uita să agiți sticluța. Poți folosi acest deodorant direct pe picioare, după baie sau în încălțăminte.

Uleiul esențial de mentă

În caz de miros neplăcut al picioarelor, poți încerca un scrub revigorant pe bază de mentă, folosind următoarele ingrediente: 1 lingură de fulgi de ovăz măcinați, 1 lingură de făină de porumb, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de mentă uscată, 1 lingură de iaurt natural, sucul de la o lămâie și 5 picături de ulei esențial de mentă. Mod de preparare: amesteci într-un bol fulgii de ovăz, făina de porumb, menta și zahărul. Apoi, adaugi și iaurtul, sucul de lămâie și uleiul esențial de mentă și amesteci totul până ce obții o pastă granuloasă. Mod de utilizare: După baie, folosești acest scrub insistând pe zona călcâielor și a tălpilor. Îl poți folosi la două ori pe săptămână sau la nevoie.

Vezi și: Leacuri cu mentă mai puţin ştiute. Ce beneficii impresionante au

Uleiul esențial de arbore de ceai

Grație proprietăților antibacteriene, antifungice și antioxidante, uleiul esențial de arbore de ceai poate fi de un real folos în cazul persoanelor care se confrută cu mirosul neplăcut al picioarelor. Îți poți prepara o baie pentru picioare pe bază de ulei esențial de arbore de ceai, pentru a scăpa de mirosul neplăcut.

Ai nevoie de: 1 lingură de rozmarin uscat, 1 lingură de salvie uscată, 1 lingură de rădăcină de ghimbir proaspătă, rasă fin (ori 1 lingură de ghimbir uscat, pudră), 4 căni de apă, 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 1 lingură de sare Epsom, 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai, cuburi mici de gheață sau gheață zdrobită

Mod de preparare: Pune rozmarinul, salvia și ghimbirul la fiert într-o cratiță mare cu apă. După ce ingredientele au fiert suficient, acoperă cratița și lasă la infuzat 10 minute. După ce trec cele 10 minute, adăugă și celelalte ingrediente, în afără de gheață, și amestecă bine. După ce amestecul s-a răcit complet, se toarnă într-un lighean în care se înmoaie picioarele, 15 minute, adăugându-se apoi gheața. Se completează cu apă dacă este necesar. Această baie pentru picioare este indicată nu doar împotriva transpirației și a mirosului neplăcut, ci și pentru îmbunătățirea circulației.

Uleiul esențial de lămâie

Printre cele mai populare proprietăți ale uleiului esențial de lămâie se remarcă proprietăți antivirale, anticelulitice, antidepresive. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, fiind ideal pentru înlăturarea mirosului neplăcut al picioarelor. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut al picioarelor poți încerca să prepari o pudră, folosind uleiul esențial de lămâie. Vei mai avea nevoie de: o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu, o jumătate de cană de amidon de porumb, 15 picături de ulei esențial de lămâie, 15 picături de ulei esențial de lavandă, 15 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Mod de preparare: Cerni bicarbonatul de sodiu și amidonul din porumb pentru a îndepărta cocoloașele. Adaugi uleiurile de lămâie, lavanda și arbore de ceai și cerni din nou. Apoi, păstrezi pudra într-un recipient cu etanș, într-un loc răcoros și întunecat. Această pudră se aplică, în special, după baie.

de Anca-Teodora Popa

https://www.thehealthy.com 

https://www.nhs.uk