Exfolierea, de ce este necesară şi cum se face

2 jpg jpeg

Tehnica de exfoliere a pielii asigură eliminarea celulelor moarte, care se găsesc de obicei la suprafaţa epidermei, şi este o parte importantă a tratamentelor faciale, dar şi corporale. Când se face corect, ea permite pielii să devină mai fină şi facilitează absorbţia produselor de îngrijire (creme, loţiuni).

De ce este importantă

În cadrul procesului de regenerare, pielea dă naştere, periodic, la celule noi în stratul inferior (dermă), pe care le trimite mai apoi către suprafaţă (epidermă). Pe măsură ce aceste celule se ridică la suprafaţă, ele se umplu cu keratină, proteină responsabilă de protecţia pielii.

Odată cu înaintarea în vârstă totuşi, producţia de celule se încetineşte şi, astfel, nemaifiind înlocuite rapid de altele noi, încep să se adune neuniform, conferind pielii un aspect uscat, tern, lipsit de strălucire. Exfolierea este benefică, deci, deoarece elimină celulele vechi, dezvăluind altele proaspete, din profunzime. • Ştiai că pielea se regenerează la fiecare 28 de zile? Celulele moarte nu pot fi îndepărtate pur şi simplu cu apă şi săpun, fiind nevoie de puţin ajutor din partea noastră. Poţi folosi metoda exfolierii pe uscat, cu ajutorul unei perii sau a unei lufe, dar şi exfolierea bazată pe produse grunjoase: scruburi sau amestecuri făcute chiar de tine în casă. Insistă mai mult pe genunchi şi coate, care sunt mai predispuse la usucare.

• Când vine vorba de ten, exfolierea poate fi considerată elixirul tinereţii acestuia. Dacă ai pielea uscată, contrar a ceea ce ai putea crede, nu trebuie să sari peste această etapă de îngrijire! Ea este importantă deoarece toate celulele moarte trebuie eliminate, pentru a facilita mai apoi hidratarea în profunzime a dermei. În cazul tenului gras sau mixt, exfolierea previne apariţia punctelor negre. Este indicat să-ţi exfoliezi pielea o dată pe săptămână.

• Dacă nu reuşeşti să-ţi aplici rujul din cauza acelor cojiţe uscate, atunci ai nevoie de o exfoliere a buzelor. Există produse care le poţi cumpăra sau pe care ţi le poţi face singură, însă cea mai eficientă metodă implică puţină vaselină şi o periuţă de dinţi, cu ajutorul căreia îţi freci delicat buzele tale. Ulterior, asigură-te că le hidratezi corespunzător.

Acid salicilic: Deoarece are efect non-comedogenic (combate apariţia punctelor negre), dermatologii îl recomandă în tratamentul acneei. În plus, acidul salicilic are proprietăţi anti-inflamatoare.

Retinol: În ultimii ani, retinolul, derivat al vitaminei A, a fost inclus în toate produsele de exfoliere, deoarece pielea poate converti acest compus în acid retinoic, un puternic agent de exfoliere, cu efect anti-îmbătrânire.

Enzime: Papaina şi bromelaina sunt două enzime ce stimulează exfolierea prin descompunerea proteinelor în fragmente mai mici, având un efect emolient al pielii.

Ai nevoie de:

1 linguriţă zahăr tos

2 picături de apă

2 picături de ulei de portocale, lămâie sau lavandă

Combini toate ingredientele într-un castron mic. Folosind vârfurile degetelor, îţi aplici pe faţă amestecul şi freci uşor, cu mişcări circulare. Evită zona ochilor. Clăteşti cu apă rece şi tamponezi faţa cu un prosop curat. La sfârşit, aplici o cremă hidratantă.

Ai nevoie de:

1/2 lămâie

1/2 cană zahăr tos

1 lingură ulei de măsline

1 lingură miere

Amestecă sucul de lămâie cu uleiul de măsline, într-un castron. Adaugă mierea şi amestecă rapid, până când ingredientele se leagă şi obţii o consistenţă groasă. Încorporează şi zahărul şi apoi aplică scrub-ul pe faţă, cu mişcări ample. La sfârşit, clăteşte cu apă călduţă şi aplică o cremă hidratantă.

Ai nevoie de:

1/3 linguriţă ulei de măsline extra virgin (sau unt de Shea, ulei de nucă de cocos

1 linguriţă miere

1 1/2 linguriţă cafea macinată

Amestecă toate ingredientele şi curăţă-ţi uşor pielea corpului, insistând, cu mişcări circulare, timp de un minut. Clăteşte-te cu apă călâie şi apoi dă-te cu o cremă de corp hrănitoare.