Câte scări trebuie să urci ca să-ți reduci riscul de boli de inimă?
Există un număr exact de scări pe care trebuie să le urci pentru a „reduce riscul de boli de inimă”?
Cercetătorii au spus că urcatul scărilor ar putea fi util în special pentru persoanele care „nu pot îndeplini recomandările actuale privind activitatea fizică”, iar a urca 50 de scări pe zi reduce riscul de boli de inimă, arată un studiu american. Mai exact, potrivit cercetătorilor, persoanele care au urcat minimum 50 de scăzi în fiecare zi și-au redus riscul de afecțiuni mortale cu o cincime.
Dr. Lu Qi, de la Universitatea Tulane din New Orleans, a spus că urcatul scărilor s-ar putea dovedi o soluție rapidă pentru persoanele care nu fac suficientă mișcare.
El a spus: „Scurte reprize de urcare a scărilor, lucru ce presupune un effort de mare intensitate sunt o modalitate eficientă de a îmbunătăți fitnessul cardiorespirator și profilul lipidic al persoanei. Beneficiarii sunt mai ales cei care nu pot îndeplini recomandările actuale în privința activității fizice.
Foto: Shutterstock
Aceste descoperiri evidențiază avantajele potențiale ale urcării scărilor ca măsură preventivă primară pentru boala cardiovasculară aterosclerotică în populația generală.”
Această afecțiune crește riscurile de atac de cord și accident vascular cerebral.
Boala cardiovasculară aterosclerotică este cauzată de îngroșarea sau întărirea arterelor, de obicei din cauza formării plăcii.
Pentru a preveni boala, se recomandă orice tip de activitate fizică, realizată în fiecare zi, iar pentru adulți care prefer antrenamentul de forță, la sală, de cel puțin două ori pe săptămână.
Cercetările anterioare arată că mersul a 6.000 până la 9.000 de pași pe zi reduce riscul de boli de inimă cu până la 50%, comparativ cu doar 2.000 de pași pe jos.
Cel mai recent studiu, publicat în Atherosclerosis, a analizat modul în care urcatul scărilor afectează șansele oamenilor de a avea boli cardiovasculare aterosclerotice, iar cercetătorii au analizat date de la 450.000 de britanici care au fost urmăriți în medie timp de aproximativ 12 ani și jumătate.
Ei au fost întrebați despre câte scări urcă zilnic și a fost calculat și riscul pe baza factorilor genetici și a istoricului familial.
La persoanele care au încetat să urce scările în fiecare zi au văzut că riscul de apariție a bolilor cardiovasculare aterosclerotice crește cu o treime.
Dr. Qi a spus: „Acest studiu oferă dovezi noi pentru efectele protectoare ale urcării scărilor asupra riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice, în special în cazul persoanelor cu factori de risc multipli de boală cardiovasculară aterosclerotică.”
Sursa: The Sun.