Aşa foloseşti corect retinolul pentru a reduce ridurile şi acneea!

Pielea pe care s-a aplicat retinol nu trebuie expusă la soare. Cel mai bine este ca retinolul să fie folosit seara. Foto: Shutterstock
Derivat al vitaminei A, retinolul este un ingredient inclus în multe produse cosmetice şi tratamente pentru boli de piele precum acneea. Este bine să ştii mai multe despre beneficiile retinolului, dar şi cum să îl foloseşti corect pentru a profita de beneficiile pe care le oferă.
Retinolul face parte din familia retinoizilor, compuşi derivaţi din vitamina A. Este prezent natural în ţesuturile pielii, iar pentru uz cosmetic sau pentru diverse tratamente din bolile dermatologice, se foloseşte sub formă de derivat sintetic. Iniţial a fost utilizat ca tratament în acnee, dar s-a observat că are efecte benefice şi în combaterea semnelor lăsate pe piele de trecerea timpului.
Reduce liniile fine şi ridurile
Pe măsura înaintării în vârstă, pierdem din colagen şi elastină, care ajută la menţinerea fermităţii pielii, ceea ce duce la formarea ridurilor. Retinolul promovează producția de colagen și elastină, accelerând reînnoirea celulară şi îmbunătăţind textura pielii. De altfel, este unul dintre cele mai apreciate ingrediente în produsele anti-ageing. Prin acţiunea exfoliantă blândă, contribuie la netezirea şi catifelarea pielii, iar prin scăderea acumulării de celule moarte, ajută la estomparea liniilor fine şi a ridurilor. În plus, retinolul reduce şi petele de bătrâneţe.
Cum se foloseşte: se aplică seara un serum cu retinol, pentru că expunerea la lumină reduce din eficienţa produsului.

Tratament pentru tenul acneeic
Retinolul poate ajuta la tratarea diferitelor tipuri de acnee, care apare când celulele moarte ale pielii sau sebumul blochează porii, rezultând puncte albe, negre sau coșuri. Deoarece retinolul crește producția de celule și exfoliază celulele moarte ale pielii, acest ingredient previne înfundarea porilor. Totodată, scade producţia de sebum şi inflamaţia. Pentru tratarea acneei, medicii prescriu retinoizi orali (isotretinoin) sau topici (creme, geluri). Cel mai puţin iritant este tretinoinul. Este bine de ştiut că imediat după folosirea unor astfel de produse, aspectul leziunilor acneeice se poate înrăutăţi, pentru ca ulterior să se vadă rezultatele.
Retinolul poate fi folosit şi pentru ameliorarea semnelor lăsate de acnee, pentru că are efect exfoliant, îndepărtând celulele deteriorate.
Ce e de făcut dacă apar iritaţii
Cel mai bine este ca, iniţial, retinolul să fie folosit în cantitate foarte mică, seara, apoi să se aştepte reacţia pielii câteva zile. Dacă nu apar efecte nedorite, se poate folosi o dată sau de două ori pe săptămână.
Introducerea retinolului în rutina de îngrijire a tenului poate să aibă ca efect descuamarea, iritaţia sau înroşirea pielii. În acest caz, se recomandă diminuarea frecvenţei de aplicare, până când creşte toleranţa pielii pentru acest ingredient. Este important să se evite contactul cu ochi şi buze. În timpul folosirii produselor cu retinol, este necesar să se aplice protecţie solară cu FPS mare, peste 50.
Pentru pielea sensibilă, expusă roşeţei şi iritaţiilor, precum şi pentru tenul normal, se recomandă retinil palmitatul. În cazul tenului matur, cu pete pigmentare, cu riduri, se poate utiliza retonolul sau acidul retinoic, o dată sau de două ori pe săptămână.
Interzis gravidelor!
Femeile gravide şi cele care alăptează nu au voie să utilizeze retinol sau alte produse pe bază de vitamina A. Administrat oral, isotretinoinul poate da malformaţii fătului. Femeile care vor să folosească acest tratament trebuie să se asigure mai întâi că nu sunt însărcinate.
Retinolul nu este indicat în cazul tenurilor care au fost exfoliate frecvent acasă sau la cabinet.
De la ce vârstă este recomandat
Retinolul este prescris încă din adolescenţă în cazul tratării acneei. Ca ingredient împotriva semnelor îmbătrânirii, produsele cu retinol sunt indicate după 25-30 de ani. De la această vârstă, cantitatea de colagen din corp scade, iar pielea îşi reduce din fermitate.
Cu ce nu trebuie asociat
Când foloseşti creme sau serumuri cu retinol, evită să utilizezi produse care conţin peroxid de benzoil, acid glicolic, acid lactic sau acid salicilic. Aceste asocieri sunt nedorite, pentru că pot favoriza apariţia de efecte precum iritaţiile.