Ai cuperoză? Iată ce te ajută?

Roșeața și uscăciunea tenului provocate de cuperoză pot fi ameliorate cu ajutorul măștilor naturale pe care le poți face acasă. Remediile acționează eficient datorită proprietăților antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante și calmante.

image

Cuperoza este o afecțiune dermatologică inflamatoare care se caracterizează prin dilatarea capilalelor de la nivelul feței, ca răspuns la emoții, efort, reacții alergice, consum de alcool, alimente și băuturi picante, variații ale temperaturii, anxietate sau stres. Și moștenirea genetică predispune la cuperoză. Afecțiunea se manifestă prin înroșirea pielii în zona obrajilor, nasului și bărbiei, pori mari și dilatați, piele uscată și umflături mici și aspre în jurul ochilor și obrajilor. Este frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu elasticitate diminuată la nivelul capilalelor sangvine și în cazul femeilor aflate la menopauză, care au tenul deschis la culoare.

Aloe vera, castravete și mușețel

Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatoare, fiind excelent în reducerea petelor roșii apărute pe piele, la fel și castraveții, care reduc inflamația, dar și hidratează și au rol răcoritor. Proprietăți calmante are și ceaiul de mușețel. Masca o pregătești din: 3 linguri cu gel de aloe vera, 2 linguri cu coajă proaspătă de castravete și 2 linguri cu ceai de mușețel proaspăt pregătit. Amesteci toate ingredientele într-un bol până când se formează un gel. Aplici masca pe față și pe alte zone afectate, o lași să acționeze 30 de minute, apoi clătești cu apă rece.

Turmeric, miere, iaurt și ulei esențial de lămâie

Curcumina, antioxidantul din turmeric, neutralizează radicalii liberi și astfel reduce cicatricile. Util este și iaurtul, deoarece probioticele din compoziția lui reduc sensibilitatea pielii și accelerează procesul de vindecare. Mierea hidratează pielea și reduce inflamația, iar uleiul esențial de lămâie previne infecțiile bacteriene și oferă strălucire feței. Masca o pregătești astfel: amesteci într-un bol 2 lingurițe cu pulbere de turmeric, 1 lingură cu iaurt, 1 lingură cu miere și 2 picături cu ulei esențial de lămâie. După ce ai obținut un amestec cremos, îl aplici pe piele 20-30 de minute. În cele din urmă, ștergi cu un prosop umed din bumbac, apoi te speli pe față cu apă rece.

Fulgi de ovăz, lapte, ceai verde și scorțișoară

Bun antiinflamator și exfoliant, ovăzul ameliorează mâncărimea, îndepărtează celulele moarte și ajută la regenerarea pielii. Laptele hidratează, scorțișoara accelerează procesul de vindecare, iar nutrienții din ceaiul verde previn infecțiile microbiene și diminuează apariția petelor roșii. Masca o pregătești astfel: cu ajutorul unui mixer, amesteci într-un bol 2 linguri cu pudră din fulgi de ovăz, 3 linguri cu lapte crud, 3 linguri cu ceai verde și un praf de scorțișoară. După ce ai obținut o pastă nedetă, o aplici pe față și pe gât. Aștepți să se usuce 20 de minute, apoi clătești cu apă călduță.

Oțet de mere, iaurt, ceai verde, miere și fulgi de ovăz

Oțetul de mere are capacitatea de a stabiliza pH-ul pielii care, atunci când este prea acid sau prea alcalin, poate cauza cuperoză. Pentru a-l folosi, combină 1 lingură de oțet cu alte ingrediente benefice, precum: 2 linguri cu iaurt, 2 linguri cu ceai verde, 1 lingură cu miere și 1 lingură cu fulgi de ovăz. Aplică masca pe față, așteaptă 30 de minute, apoi clătește.