Igiena intimă excesivă duce la boli! Iată de ce să ții cont!

Alege produse pentru igiena intimă care să nu dezechilibreze flora vaginală, pe care le poți folosi la dușul de dimineață și seara. Atenţie însă, candidozele, iritaţiile şi dermatitele de contact pot fi urmarea igienei excesive şi a folosirii unor produse care conţin parfum.

image

Igiena initimă trebuie să protejeze flora vaginala. foto: Shutterstock

Flora microbiană bună trăiește și în vagin

Principala problemă pe care o pune igiena intimă în cazul femeilor, este echilibrul între a fi și te simți curată și păstrarea unei flore vaginale echilibrate, care protejează de infecții și de boli. Multe produse cosmetice, aşa cum sunt săpunul sau gelul de duş, conţin compuşi chimici care pot provoca reacţii alergice la nivelul perineului şi, în cazul femeilor, şi la nivelul vaginului. În plus, pH-ul pielii este diferit de cel vaginal, iar produsele destinate părului sau pielii, nu respectă pH-ul zonei intime şi distrug lactobacilii care protejează aceste zone. Din acest motiv pot apărea infecţiile genitale.

Sunt indicate produsele cu acid lactic

Pentru igiena zonelor intime se recomandă produsele speciale de îngrijire, atât în cazul bărbaţilor cât şi în cel al femeilor fiindcă acestea nu conţin săpun, ci agenţi speciali de curăţare precum acidul lactic. Acesta este un compus pe care organismul îl produce singur tocmai pentru a curăţa şi a neutraliza efectul nociv al unor agenţi patogeni care ar putea dezechilibra flora din zonele intime.

Funcţionarea sănătoasă a vaginului necesită un pH uşor acid, care ne protejează împotriva diferitelor infecţii vaginale iar acidul lactic, produs de către lactobacilii prezenţi în mod fiziologic în flora vaginală (cunoscuţi şi sub numele de bacilii lui Döderlein după numele celui care i-a descoperit), este principalul responsabil de menţinerea unei acidităţi normale a vaginului.

Cosmeticele pentru  igienă intimă pe bază de acid lactic previn dezechilibrele şi protejează de eventuale infecţii. Pe piaţă există şerveţele intime, geluri şi emulsii care conţin acid lactic, toate dedicate folosirii zilnice, fără niciun risc pentru sănătate. În cazul bărbaţilor igiena intimă trebuie să se facă zilnic, folosind apă şi un săpun cu pH neutru.  

În cazul în care nu avem acces la produse de îngrijire speciale, este indicat să folosim doar apă.

Menstruația implică măsuri speciale

Deoarece sângele este un mediu care permite înmulţirea bacteriilor trebuie îndepărtat cât mai repede. Prin urmare, se recomandă spălarea de câte ori este nevoie iar dacă acest lucru nu este posibil, se impune folosirea serveţelelor intime pentru a îndepărta de pe piele fluidul menstrual.  Şi înainte şi după actul sexual este necesară spălarea zonei intime fiindcă, mai ales în cazul femeilor, bacteriile de pe piele pot pătrunde în vagin şi pot strica echilibrul vaginal. În plus, şi persistenţa spermei în vagin poate dezechilibra pH-ul normal şi poate favoriza, de exemplu, apariţia candidozei.

Citeșe și Tu știi cum te îmbolnăvește sărutul?