Iată de ce nu ar trebui să adaugi ulei în apa pentru paste

Dacă nu ești un bucătar experimentat, probabil că cel puțin o dată în viață ai urmat tehnica veche de a adăuga ulei de măsline în apa pentru paste, pentru a preveni lipirea.

Deși este adevărat că pastele se lipesc în timpul procesului de gătire, tehnica uleiului de măsline nu este de fapt, cea mai bună soluție. Asta pentru că, potrivit BuzzFeed, nici textura pastelor, nici ceea ce adăugați în apă nu previne lipirea pastelor. Mai degrabă, este vorba despre temperatura de gătit.

Apa care fierbe la foc mare nu este același lucru cu apa care fierbe la foc mic. BuzzFeed explică faptul că apa care fierbe molcom este de vină pentru lipirea pastelor. Deci, este nevpie să fierbi agresiv pastele, pentru ca ele  să se gătească corect și, prin urmare, să nu se lipească între ele.

Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 598940066 jpg

O cantiatate mai mare de apa, când fierbi pastele, crește calitatea lor. Foto: Shutterstock

Cum ar trebui să fie această apă? La o temepratură ridicată de fierbere și cu multe bule care agită apa. Acesta este semnul că procedezi așa cum trebuie în privința apei pentru fiert pastele.

Pentru anumite rețete, inclusiv paste, este necesar un pre- fiert, deoarece de fiecare dată când adaugi ingrediente în apă, temperatura va scădea ușor.

De ce se lipesc pastele după ce sunt gătite?

Chiar și tăițeii care au fost gătiți printr-o fierbere ideală au tendința să se lipească. Acest lucru se datorează faptului că, în procesul de gătire se eliberează amidonul din paste, iar amidonul face apoi tăițeii să se lipească de ceilalți, odată ce sunt scoși și scurși de apă.  

Pentru a preveni acest lucru, Eat This, Not That recomandă fierberea pastelor cu mai multă apă. Cu cât cantitatea de apă este mai mare, cu atât amidonul răspândit în apă va fi mai diluat și, ca urmare, se va lipi mai puțin când vei scurge pastele.

Potrivit Insider, lipirea depinde și de calitatea pastelor. Pastele de calitate superioară sunt mai puțin predispuse la lipire, deoarece conțin mai multe proteine și gluten. Din fericire, există o soluție rapidă, despre care Insider explică că este să acoperi pastele cu unt (nu ulei de măsline, deoarece acest lucru le va face prea alunecoase pentru sos.)

Acordă o atenție deosebită atât cantității, cât și temperaturii apei și acest lucru va crește mult calitatea pastelor pe care le vei pune pe masa.