Iată cum te ajută roşiile să slăbeşti!

1 alimente sanatate jpg jpeg

Sărace în calorii şi bogate în substanţe nutritive vitale, roşiile sunt un aliment de bază în multe diete. Secretul pierderii în greutate constă în modul cum sunt consumate şi gătite.

Când vine vorba despre roşii, considerate fructe, nu legume, singura precauţie privind slăbirea este că acestea sunt considerate carbohidraţi simpli. Este bine să ştii acest lucru, dacă urmezi o dietă săracă în carbohidraţi. În afară de aceasta, fibrele, vitaminele, conţinutul ridicat de apă şi antioxidanţii puternici fac ca roşiile să completeze perfect un meniu echilibrat, de ajutor la slăbit. 

Vedeta salatelor  

Chiar dacă, tehnic, este fruct, roşia este mai sărată decât dulce, deci este consumată ca legumă, în special în salate şi în combinaţie cu brânzeturile. Constituie o sursă excelentă de vitaminele A, C şi E şi de carotenoide antioxidante, îndeosebi licopen, cel care îi conferă culoarea roşie şi proprietăţi de protecţie împotriva bolilor de inimă. Licopenul are şi calităţi hipocolesterolemiante, diminuează nivelul de colesterol. De reţinut! Licopenul este mai concentrat şi se asimilează mai bine în prezenţa unor materii grase şi atunci când roşia este gătită. 

Conţin apă în proporţie de 95% şi furnizează între 15 şi 21 calorii la o porţie de 100 g. Aceeaşi cantitate de roşii proaspete conţine între 10 şi 20 mg de vitamina C.  

Bine de ştiut! Taie roşiile înainte de a le consuma, pentru a nu-şi pierde nutrimentele. Peste bucăţelele mici pune şi ulei de măsline, deoarece maximizează absorbţia licopenului.  

INFO

100 g de roşie oferă 21 calorii, din care 0,85 g proteine, 0,3 g lipide, 4,6 g glucide, 1,2 g fibre.  

Au un indice glicemic scăzut  

Alimentele care au indice glicemic scăzut (IG) sunt, de obicei, utile în pierderea în greutate, deoarece pot reduce nivelul de zahăr din sânge. Indicele glicemic al roşiilor este situat între 30 şi 38, interval relativ scăzut în comparaţie cu scorul de 55, aprobat pentru alimentele cu IG scăzut. Prin urmare, cura de slăbire bazată pe un consum mai mare de roşii ar putea ajuta la reducerea kilogramelor în plus şi la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. 

Stimulează metabolismul 

Mizează pe un consum generos de roşii când ţii o dietă care se bazează pe un aport semnificativ de fructe şi legume. Unul dintre beneficiile lor pentru sănătate îl reprezintă stimularea metabolismului. Când este accelerat, reuşeşti să pierzi mai mult şi mai uşor în greutate. În plus, capeţi şi un plus de energie, datorită bogăţiei de vitamine şi minerale conţinute. 

Bune pentru digestie 

Indigestia şi constipaţia pot fi cauzele creşterii nedorite în greutate. Dacă incluzi mai multe roşii în meniul zilnic, în doar câteva zile îţi reglezi digestia şi rezolvi problema constipaţiei. O digestie bună facilitează contracţiile sănătoase ale intestinului şi contribuie la o slăbire sănătoasă.  

Mai mult, consumul de roşii poate contribui, de asemenea, la prevenirea diareii şi la reducerea nivelului de colesterol, de trigliceride şi de depozite de grăsime din vasele de sânge. 

Intensifică arderea grăsimilor 

Când mănânci roşii, în corp este stimulată producerea aminoacidului numit carnitină. Vorbim despre o moleculă organică, cu rol important în reglarea nivelului de acizi graşi din corp şi în activitatea metabolismului. Altfel spus, carnitina este aminoacidul care îmbunătăţeşte capacitatea organismului de a arde grăsimile. 

Cum le consumi pentru a pierde în greutate 

Salate. Combină roşii cu alte legume, cum ar fi castraveţi, capere, măsline şi frunze de busuioc.  

Suc. Este excelent pentru arderea grăsimilor. Adaugă, pe lângă tomate, fructe şi legume, cum sunt merele şi ţelina, dar şi ierburi aromatice, pentru a-l face mai plăcut şi mai plin de gust. Sau poţi amesteca 2 căni de apă, pastă de roşii, suc de lămâie şi sare într-un blender. Vei obţine o porţie de vitamine binefăcătoare pentru sănătate. 

Supă. Pentru zilele de vară, când ai nevoie de hidratare şi de energie, sunt de preferat supele portocalii, cu morcovi şi roşii, hrănitoare şi de ajutor la topit kilograme. 

Cum le găteşti sănătos

Pentru a beneficia de toate proprietăţile roşiilor, se recomandă gătirea lor cât mai sănătos, fierte, la cuptor sau la grătar. Dacă adaugi şi grăsime, unt, ulei de măsline, de exemplu, ajuţi corpul să absoarbă mai mulţi antioxidanţi. Roşia îşi măreşte cu peste 30% cantitatea de licopen dacă este gătită.