Curăţenie de primăvară cu... lobodă
Profită să mănânci cât mai multe legume verzi şi verdeţuri, nu doar lobodă, ci şi spanac, salată, urzici, ştevie, untişor. Clorofila pe care o conţin stimulează eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului, combate constipaţia şi respiraţia urât mirositoare, întăreşte imunitatea. Îţi furnizează şi o cantitate mare de fibre, antioxidanţi, substanţe nutritive, dar puţine calorii. De aceea, loboda este o alegere bună dacă vrei să scapi de kilogramele în plus. Stimulează detoxificarea Primăvara este ideală pentru o cură de detoxificare. Pentru aceasta este nevoie de alimente cât mai puţin prelucrate termic, de preferat în stare proaspătă. Loboda n-ar trebui să lipsească, deoarece are acţiune diuretic-depurativă. Se recomandă sub formă de salate, în combinaţie cu frunze de păpădie. Stimulează detoxificarea ficatului, previne constipaţia şi apariţia hemoroizilor. Consumată împreună cu măcrişul are un gust mai bun, deoarece acesta are o oarecare aciditate. Previne apariţia asteniei Salatele şi ciorbele de lobodă pot fi consumate fără restricţii. Îţi aduc un plus de vitamine, săruri minerale (calciu, fier, potasiu), fără a-ţi creşte foarte mult aportul caloric zilnic. Dacă ştii că primăvara astenia îţi afectează capacitatea de concentrare, te face să te simţi obosit, uşor iritabil, fără vlagă, ai nevoie de remineralizare printr-o dietă bogată în verdeţuri de sezon. Loboda previne şi combate astenia de primavară, acţionează ca mineralizant şi vitaminizant. În plus, datorită vitaminei C din compoziţia sa, loboda întăreşte sistemul imunitar, ajută organismul să încetinească procesele de îmbătrânire şi facilitează regenerarea celulară. Alungă durerile de stomac Infuzia de lobodă este utilă în caz de inflamaţii, gută, dureri digestive, tuse sau afecţiuni respiratorii, precum astmul. Peste câteva frunze de lobodă toarnă o cană cu apă fierbinte şi lasă la infuzat un sfert de oră. Strecoară şi bea ceaiul îndulcit cu puţină miere. Se recomandă a se bea 3 căni cu infuzie pe zi, după masă.
De reţinut!
Mănâncă verdeţurile în stare proaspătă, în salate, iar dacă le găteşti, prepară-le un timp scurt, de preferat la aburi.
Dacă este mâncată adesea în sezon, sub formă de ciorbe sau salate, loboda îţi furnizează antioxidanţi şi minerale de care corpul are nevoie pentru fluidizarea circulaţiei sangvine şi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Antioxidanţii susţin corpul în procesul natural de regenerare, încetinesc îmbătrânirea şi stimulează metabolismul.
O rană superficială se poate vindeca mai repede dacă aplici o compresă sau o cataplasmă din frunze fierte şi tocate de lobodă. Fierbe câteva frunze de lobodă până când apa dă în clocot. Le laşi să se răcească, apoi, când frunzele sunt calde, nu fierbinţi, le înfăşori în tifon şi le aplici pe zona dureroasă. Laşi loboda să acţioneze o jumătate de oră.
Consumul în exces de lobodă este contraindicat persoanelor care suferă de pietre la rinichi (litiază renală), din cauza conţinutului ridicat de acid oxalic al acestei plante.
„În medicina populară loboda era recomandată în afecţiunile renale, hepatice şi ginecologice. Pe alt plan, pentru creşterea dorinţei sexuale şi a potenţei, (…) romanii consumau ceapă şi lobodă. Cercetări mai recente confirmă acţiunea antispasmodică şi emenagogă (favorizează declanşarea ciclului menstrual). Odinioară era considerată un remediu împotriva isteriei: în Occident se fac de mai multă vreme cercetări care par a confirma această utilizare. Remediul homeopatic Chenopodium vulvaria este folosit în afecţiunile zonei lombare şi dorsale.”