Cum să combați Burnout-ul: sfaturi utile

image

Burnout-ul este o problemă cu care se confruntă tot mai mulți oameni. Reprezintă epuizarea fizică, emoțională și mentală cauzată de stresul acumulat pe termen lung la locul de muncă și nu numai. Este o problemă des întâlnită, pe care e bine să o descoperim cât mai rapid pentru a putea trece peste ea.

Cauzele cele mai întâlnite care duc la burnout sunt suprasolicitarea, lipsa timpului pentru noi, expunerea frecventă la emoții negative, senzația de a nu fi în controlul lucrurilor ori subminarea sau agresarea. Iar în momentul în care stresul crește, ulterior apare și burnout-ul.

Printre semnele care indică un posibil burnout se află durerile de cap, oboseala și probleme cu somnul, probleme cu stomacul și palpitații cardiace. Apar și anumite probleme emoționale, cum ar fi negativitatea și cinismul, frustrarea, starea de irascibilitate și sentimentul de izolare. Se poate ajunge și la anxietate, depresie și putere de concentrare redusă.

burnout pexels jpg

Cum poți combate burnout-ul?

Stabilește-ți propriile limite

O greșeală frecventă comisă de cei care ajung la burnout este că spun prea des da și nu sunt obișnuiți să refuze. Li se întâmplă să primească task-uri după task-uri, să facă multe ore suplimentare și astfel riscă să ajungă la burnout. E important să îți stabilești propriile limite, să știi să spui nu și să separi viața de la muncă de cea de acasă. În cazul în care lucrezi de acasă, stabilește propriul loc din care vei lucra și separă-l de celelalte activități zilnice. În niciun caz nu este recomandat să lucrezi din pat.

Fă-ți timp pentru tine

Încearcă să te rupi de orice înseamnă muncă în momentul în care termini programul. Alege o activitate care să te relaxeze. Pe mulți oameni gătitul îi duce într-o stare de relaxare, în timp ce pe alții cititul. Fă-ți timp pentru pasiunile tale. Unii oameni aleargă în parc, alții ies la cinema, în timp ce unii se distrează când se uită la meciurile echipelor preferate, se distrează la jocurile video preferate sau își testează norocul la cazino ori pariuri online. Orice activitate care te aduce într-o stare în care să îți iei mintea de la muncă este benefică.

Nu uita să îți iei concedii sau zile libere

Implicarea prea mare la locul de muncă îi poate determina pe unii oameni să ezite să își mai ia zile libere. Simt că au foarte mult de muncă și niciodată nu li se pare un moment bun pentru a-și lua liber sau un concediu. Astfel ajung în situația în care au multe zile libere rămase de anul trecut. Evită să comiți această greșeală. Deconectarea de la locul de muncă într-un concediu echivalează cu încărcarea bateriilor. Astfel te poți întoarce mult mai fresh și mai pregătit.

image

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt vitale pentru a duce o viață sănătoasă. Studiile au demonstrat că oamenii care fac exerciții fizice în mod constant au un nivel de stres mai scăzut. Ele îți dau mai multă energie și vei avea o putere de concentrare mai mare. Încearcă să duci o viață cât mai sănătoasă și ai grijă și ce mănânci. Aceste elemente chiar pot combate burnout-ul.

Mergi la psiholog sau medicul de familie

În cazul în care simți că nimic din ce ai încercat să faci nu te ajută, nu strică să iei în calcul să mergi la psiholog sau medicul de familie pentru a expune situația în care ești. Ajutorul specializat ne ajută în momente de acest gen. Vei reuși să găsești astfel soluțiile prin care să reduci stresul din viața ta. La fel poți discuta și cu prietenii despre această problemă, care e mai frecventă decât ai putea să crezi. Poți încerca să vezi experiența oamenilor care au trecut deja prin așa ceva pentru a găsi soluțiile care ți se potrivesc.