Cum îţi revii după un divorţ. Ce să faci şi ce să eviţi

Conflictual sau nu, divorțul nu este o etapă ușoară. Cei mai mulți dintre cei care încheie o căsnicie au dificultăți în a reîncepe o viață nouă. Ce poţi face pentru a-ţi regăsi puterea de a o lua de la capăt?

image

Specialiștii spun că stări precum sentimentele de respingere, de furie sau de profundă durere ce însoţesc divorţul pot scăpa de sub control și atunci este important să fii atent la ceea ce simți și să soliciți ajutor. Dar, există și varianta luminoasă în care te poți simți ușurat, liber și plin de speranță odată cu finalizarea căsniciei.

Psihologii avertizează că, și în cazul divorțului, ca în cazul oricărei pierderi, există posibilitatea experimentării unor etape de tulburări emoționale, specifice momentelor cu care oamenii se confruntă atunci când încheie un capitol și vor să o ia de la capăt. Prin urmare, asteptările trebuie să fie realiste și să țină cont de faptul că vei trece prin perioade de adaptare, recuperare activă și reorganizare a vieții.

Alungă emoţiile negative!

Indiferent de natura sentimentelor pe care le experiementezi, dă-ți evoie să le trăiești fără vinovăție și fără remușcări. Explorând aceste stări te vei recupera mai temeinic și asta se va vedea pe termen lung. Prin urmare, psihologii spun că este important să-ți validezi propriile stări și să nu consideri că există un mod corect în care ar trebui să simți, dar la care nu te aliniezi.

Este nevoie să-ți acorzi și timp pentru a elibera sentimentele acumulate, lucru pe care îl poți face după conștientizare și ca etapă necesară purificării sau vindecării de emoții negative pe care, altfel, este posibil să le proiectezi și asupra altor parteneri sau care, neeliberate, te pot bloca.

Psihologii recomandă lucrul cu un terapeut, deoarece acesta poate fi un ascultător care nu judecă, oferind îndrumări, mai degrabă decât cineva dintre cunoscuți, care ar putea reacționa emoțional, sau care ți-ar putea oferi soluții la cheie, dar care nu țin cont de situația ta particulară și nici nu te reprezintă.

Lucrul cu un terapeut îți poate oferi un sprijin solid, iar de la prieteni și de la cei care au trecut deja prin această etapă poți obține sfaturi practice legate de gestionarea banilor sau sau îngrijirea copiilor.

Vezi şi: Cele mai frecvente motive de divorţ

Ai mai multă grijă de tine

Reglarea emoțională este o abilitate pe care o exersăm și o practicăm pe tot parcursul vieții. Ea te ajută să înveți cum să gestionezi emoțiile intense, concentrându-te pe autoîngrijire. Inițial, majoritatea celor care trec prin divorț se află în modul de supraviețuire și nu se concentrează pe propria bunăstare. De aceea, trebuie să alegi conștient să te angajezi în activități plăcute și să-ți muți atenția asupra îngrijirii de sine. Potrivit psihologilor, o astfel de abordare îți reduce vulnerabilitatea la suferința emoțională și vei face față mai bine momentelor când emoțiile dureroase te copleşesc.

Nu intra imediat într-o nouă relație

Mulți oameni care trec printr-un divorț sar prea repede într-o nouă relație. Le este frică să fie singuri sau se tem că nu se vor mai îndrăgosti niciodată ori cred că așa se vor vindeca mai ușor. Dar acest comportament este o capcană, fiindcă ai nevoie de timp pentru a te vindeca. În caz contrar, poți tu să răneşti pe alții sau să ieși și mai rănit din această nou relație, ori să se dovedească o alegere complet greșită pentru tine. Psihologii spun că înainte de a intra într-o relație nouă trebuie să înveți lecțiile din relația anterioară. Așadar, îți poți da undă verde pentru o nouă relație dacă îți poți răspunde clar, dintr-o perspectivă care nu produce durere, la următoarele întrebări despre fota relație: „ce a funcționat, ce nu a funcționat?”, „ce tipare de comportament ai și le-ai putea repeta?”, „ai încredere în tine?”, „poți avea încredere în cineva nou?”.

Din punct de vedere psihologic, după divorț ești schimbat, și vei continua să te schimbi, dar este important ca schimbarea să aibă loc fără alte traume suplimentare.

Vezi şi: Câţi copii în afara căsătoriei are prinţul Albert de Monaco

Cultivă-ți optimismul

Gândirea pozitivă este de ajutor întotdeauna, cu atât mai mult într-o perioadă de criză. Caută grupuri de suport pe rețelele de socializare, și înscrie-te acolo unde sunt active persoane divorțate. Acolo vei găsi susținere și întelegere din partea celor care trec prin aceleași etape ca și tine, poți primi și oferi validare, poți da și poți primi sprijin în momentele dificile.  

Gândirea pozitivă te va ajuta săți menții speranța și, chiar dacă simți că nu ești acolo unde meriți, sau că viața ta este departe de ceea ce îți dorești, în cele din urmă, vei trece peste provocările acestei etape.

Ai grijă de sănătate!

Mănâncă sănătos, dormi cât ai nevoie și nu fugi de realitate consumând alcool sau alte substanțe care ar putea să dea dependență sau să îți șubrezească sănătatea. Adoptă un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate și dacă ai modificări îngrijorătoare de dispoziție, iar medicul ți-a prescris pastile, ia-le conform recomandărilor. Creând o nouă rutină în care incluzi lucrurile care îți fac bine îți va crește stima de sine, încrederea și starea psihică va fi mai bună. De asemenea, este știut că sportul crește nivelul de enodrfine din corp, și asta ajută la menținerea stării de bine.